Салата или билки срещу пролетна умора



Налегна ли ви тежката пролетна умора? Ако отговорът ви е да, може да ви помогнем да я преборите с билки, салати или други полезни илачи

Пролетна умора

Състоянието на пролетната умора не се описва, като болест, а по скоро, като състояние, при което има понижаване на чувството за тонус, когато зимата свършва и пуква пролетта. Самото състояние се причислява в групата на афективните сезонни разстройства (към него е включена и зимна депресия). Самите афективни разстройства се случват само в определени периоди от годината (началото на пролетта и зимата). Те по-често засягат жените – нежните половинки и по-рядко мъжете.

Какво предизвиква пролетната умора?

За „развитието” на пролетната умора оказват влияние, както вътрешни, така и външни фактори. Факт е, че през зимата се изразходва по-малко енергия, а и имунитета отслабва. Когато пролетта настъпва има повече слънчева светлина, деня се увеличава, влажността и температурата се покачват. Увеличава се времето за изразходване на енергията и организма трябва да се приспособи към промените, които настъпват. Организма се опитва бързо да възстанови и повиши отслабения имунитет и да работи по-усилено „с крак с времето”. Това обаче е по-трудна задача, за хората, които се чувстват идеално през зимата и предпочитат по-студения климат.

Симптомите на пролетната умора

Характерните симптоми при пролетната умора са нарушения в съня, отпадналост и бърза изморяемост, лесна раздразнителност, трудно концентриране, депресия и други.

Билкови илачи при пролетна умора

1. Запарка от шипки – в 500 милилитра вода запарете плодове от шипка – 2 супени лъжици. Варете не повече от 10 минутки и прецедете. На ден се изпиват 3 кафени чашки запарка.

2. Смес при пролетна умора – измийте 3 броя лимона и ги нарежете на парченца заедно с корите. Сложете ги в блендер. Към тях добавете сушени сини сливи – 200 грама, орехи (почистени) – 200 грама, стафиди – пак 200 грама и сушени кайсии – 200 грама. Към всичко това се добавя по 100 грама глог и шипки. Накрая слагате и мед – 250 грама. Готовата смес се сипва в буркан и се прибира в хладилника. Всяка сутрин преди закуска се изяжда по супена лъжица от илача.

3. Цвят от роза и ориз – напълнете в тенджера вода и към нея добавете ориз – 100 грама и цветове от роза – 10 грама. Когато водичката заври намалете котлона си. Нека отварата къкри 30 минутки. Прецедете и изпийте течността в рамките на деня.

4. Салата при пролетна умора – свежа коприва – 200 грама се сваряват само за 5 минутки. Към сварените листенца се добавя сметана – 2 супени лъжици, сварени яйца – 2 броя нарязани и оцет на вкус. Сметаната може да бъде заменена с кисело мляко.

Mariana Nikolova – Ето моята рецепта за салата от глухарче: Измитите добре листа от глухарче нарязвам като за салата в голяма купа с вода, която сменям още 2 пъти. така горчивия сок пада. През това време си нарязвам лук, магданоз, киселец и към тях прибавям отцеденото глухарче. Овкусявате по желание с оцет сол и олио. тази салата у дома ядем в „промишлени“ количества.


Четете още:

🔴 Чудотворна икона на Божията майка върши чудеса

🔴 Държавата зачерква едни спортове. Не помага на други

🔴 Мазило при разширени вени





Източник: bilka





Коментари

горе