Далай Лама: Мирът ще дойде с повече възпитаване на състрадателност в образованието



Далай Лама призова за драстични образователни реформи в световен план, които да поставят фокус върху състраданието. Прогнозата му е, че 21-век ще бъде също толкова кървав и безсърдечен, колкото и 20-ти.

„Честно казано, в нашето поколение няма много надежа", заяви будисткият спиритуален лидер по време на своя лекция в Женева.

Надеждата ни е в бъдещите поколения, но трябва да започнем още сега от образованието, което да създава здрави умове, допълни Далай Лама.

Лекцията му е част от специална програма в Съвета за човешките права на ООН, която включва представяния и на други лауреати на Нобеловите награди за мир.

От думите на Далай Лама стана ясно, че този специален колектив е ангажиран да изработи предложение за учебна програма с нова философия.

„Първичната човешка природа е състрадателна", настоя Далай Лама, като прибави, че конкретни действия са нужни, за да се помогне на хората да запазват емпатията, която притежават като деца.

„Аз съм будистки монах. Дневният ми режим включва молитва. Доста съм скептичен, че молитвите ще донесат световен мир... Действията ще донесат мир", добави още религиозният лидер.

Той е нобелов лауреат през 1989г., който Китай описва като опасен сепаратист, въпреки че постоянно осъжда насилието и повтаря, както и днес, че Тибет трябва да остане част от комунистическата държава.


Четете още:

🔴 Чудодейна рецепта при проблеми с щитовидната жлеза

🔴 Какво се случва в тялото ви, когато консумирате хималайска сол?

🔴 80-ГОДИШНАТА СВЕТЛАНА ГАЗИЛОВА ИЗДАДЕ СВОЯТА ПЪРВА СТИХОСБИРКА – Pirin Press





Източник: nationalgeographic





Коментари

горе