Роял на читалище в Смолян подари българин от Швейцария



Роял на смолянското читалище „Христо Ботев“ подари маестро Камен Кенов. Той е внук на Никола Кенов, създателя на ансамбъл „Родопа“ и негов първи диригент. Българинът е преподавател по пиано в Консерваторията на град Базе, Швейцария, съобщи Иван Иванов – председател на читалището.

„Камен Кенов беше в Смолян преди около две седмици по наша покана, след като се установи, че той има желание да види нашия състав „Никола Кенов“. Направихме една творческа среща със състава, кръстен на дядо му. А самият състав „Никола Кенов“ е създаден по предложение на Маестро Атанас Капитанов, който даде и името му. Той беше негов дългогодишен ръководител, докато беше жив. След това го пое певицата и почетен гражданин на Смолян Златина Узунова“, обясни Иванов.

След трогателната среща с родопчани гостът от Швейцария проявил интерес към материалната база на културното средище в Смолян. „Видя всичките ни пиана, стария ни роял. Те всичките са от преди 1989 г. И каза: „В знак на това, че сте кръстили състав на името на дядо ми, ще направя нещо за вас“. И на 21-ви май, в Деня на Св. Константин и Елена, а и на Св. Спас пристигна пратката със специален транспорт. Разтоварихме го, монтирахме го. Нашата корепетиторка Мила Белева го изпробва. И днес (неделя – б.а.) той ми се обади, че ще ни изпрати специалист, който окончателно да го акордира, за да може на 95-годишнината от хоровото изкуство, което ще честваме на 9 юни в читалището, да го използваме“, посочи още Иванов.

Той добави, че с маестро Камен Кенов имат и други планове да организират музикално събитие на национално ниво в Смолян, но е в по-далечна перспектива.


Четете още:

🔴 Белоградчишките скали били място за отдих още през 14 век

🔴 Нашенецът си иска бг яйцата за Великден, чуждите били стари и опасни

🔴 4 навика на най-щастливите двойки





Източник: otzvuk





Коментари

горе