Хранителните продукти са полезни за тези части на тялото, на които приличат



На всички е познат изразът "Ти си това, което ядеш". В тези думи се крие много повече смисъл, отколкото предполагаме. Предлагаме ви няколко продукта, които по форма приличат на онези части от тялото ни, за които са особено полезни. Например, орехът много прилича на мозък. Ще кажете, че е съвпадение? Възможно, но това съвсем не е единственият случай. 

Морковите и очите

Нарежете морков на кръгчета и ще видите, че този зеленчук прилича много на човешкото око, забележете дори най-малките линии, които имитират ириса. Относно ползата на моркова за окото е ясно, че наблягайки на консумацията му, със сигурност правите добро за очите си. Зеленчукът е богат на витамини и антиоксиданти (бета-каротин, например), които намаляват риска от загуба на зрението с напредването на възрастта. 

Орехът и мозъкът

Браздите и бръчките на ореха го приближават невероятно много на външен вид до мозъка, оформяйки две полукълба. Не е учудващо, че орехите се смятат за "храната на сивото вещество" - в тях има висока концентрация на омега-з полиненаситени мастни киселини, които поддържат нормалното функциониране на органа. 

Целината и костите

Дългите и тънки стъбла на целината приличат на човешките кости и са особено полезни за тях. Тя е източник на силиций, който регулира костната минерализация. 

Авокадото и матката

Авокадото наподобява формата на матката и е полезно за запазването на репродуктивното здраве. В плода има много фолиева киселина, която намалява риска от цервикална дисплазия. 

Мидите и мъжките полови жлези (тестисите)

Изследвания показват, че действително мидите са изключително полезни за мъжките полови жлези. В тези морски дарове се съдържат фолиева киселина и цинк, които могат съществено да подобрят качеството на семенната течност. 

Грейпфрутът и гърдите

Приликата между женските гърди и цитрусови плодове (като лимони и грейпфрут) може би е много повече от случайност. В грейпфрута се съдържат т.нар. "лимоноиди" - това са вещества, които възпрепятстват образуването на ракови клетки в гърдите. 

Доматите и сърцето

Разрежете един домат на две и ще видите множество "камери", които наподобяват структурата на сърцето. Изследвания показват, че благодарение на наличието на ликопен, зеленчукът намалява риска от сърдечни заболявания. При това, ако прибавите малко зехтин или авокадо, усвояването на ликопена се увеличава почти 10 пъти. 

Червеното вино и кръвта

Приличащото на кръв червено вино е богато на антиоксиданти и полифеноли, включително ресвератрол. Изпивайки малко количество от напитката, се предпазвате от LDL холестерол, който може да бъде причина за появата на сърдечни заболявания. Освен това, виното има разреждащо кръвта действие, което означава, че предотвратява образуването на кръвни съсиреци. 

Джинджифилът и стомахът

Джинджифилът прилича на нашия стомах, освен това, на всички е известно, че това растение помага да се справим с гаденето. Съдържа гингерол, който има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. 


Четете още:

🔴 Пеканов орех

🔴 Тази смес с лимон изчиства червата и лекува възпаления на пикочните пътища

🔴 Този елементарен трик ще запази хляба ви свеж за по-дълго време





Източник: Фрамар





Коментари

горе