Римски шлем за 3 млн. евро, откраднат при въоръжен грабеж, заблестя след 21 г. в Пловдив (Снимки)



21 години след въоръжения грабеж в пловдивския археологически музей, при който беше открадната уникален шлем маска от І в., отново заблестя във витрините. Уникатът, от който има още два в света, беше открит от ДАНС. Шедьовърът се оценява по аукционите на 2-3 млн. евро, каза директорът на музея доц. Костадин Кисьов.

Обирът става в неделен ден през 1995 г. около 13 часа. Тогава музеят не работи. На вратата се звъни и пазачът отваря. Двама маскирани го халосват с дръжката на пистолета по главата. Охранителят припада. Единият го влачи по пода и той оставя кървава диря.

В това време другият грабва обувката на пазача и с нея счупва витрината, където е експонирана маската. "Странното е, че около нея е имало два златни венеца, златни пръстени и погребални съдове, открити през 1905 г. в могила "Каменица", но те не са били докоснати. Отмъкната е само маската, защото е изключително рядка и ценна", разказа Кисьов. Крадците не са обърнали внимание и на изложените над 760 ценни монети.

Според Кисьов  20 г. маската е била изнасяна в чужбина и продавана. Агенти на ДАНС отказват да разкрият как са я намерили и при кого.

Шедьовърът е част от инвентара в спомената могила, където сега са заводите на пивоварна "Каменица". Открит е от тогавашния директор на музея Борис Дякович. Предполага се, че маската и останалите дарове са били предназначени за знатен тракиец.

"Като този шлем-маска има само в Германия и Франция, но нашата е много по-красива. Не случайно беше обект на този поръчков въоръжен грабеж. Тя вече е реставрирана и е част от постоянната експозиция на музея", допълни доц. Кисьов.

Той увери, че сега охраната е значително по-добра. Първо, витрините са удароустойчиви, второ, целият музей е опасан със СОТ и камери, физическата охрана е денонощна.


Четете още:

🔴 Ивайло Христов: Тежко е, трудно е, но вървим към добро

🔴 Магии в кухнята Кюфтета в бял сос

🔴 Винаги скръбна годишнина - „всички сме арменци“





Източник: 24 часа





Коментари

горе