Триградско ждрело - Докосване до Родопите



Информация за Триградско ждрело:

На 1 км южно от Триград реката се промушва под сводестия старинен мост и навлиза в селото. След селото е последното разширение на реката. Оттук започва величествената борба между мраморните теснини и водата, оформила северната част на речната долина – Триградско ждрело . Огромни отвесни скали и блокове притискат и преграждат пътя на водата, стесняват нейното речно корито, а тя, пенлива и разгневена се хвърля от вир във вир, докато водата изведнъж изчезва в “устата” на Дяволското гърло. Малко по надолу, почти незабележима  в своите движения водата излиза отново на светлина от тъмен отвор . И пак започва да подскача пенлива и бърза и образува вирове и прагове.

Триградско ждрело има дължина от 7 км. , но същинското жрело има дължина от 2-3 км, започващо при Дяволското гърло. Още когато реките са потекли по повърхността на древната карстова долина. В резултата на това и бързото всичане на реките са се образували високите отвеси на Триградско ждрело.  След настъпване на текстонско затишие в най-високите части са се образували и Проходната пещера и Голямата нисша над Дяволското гърло.


Криволичещото покрай реката шосе и надвисналите от две страни високи скали създават впечатлението, че Триград е едно отдалечено и недостъпно място, а скалите са като крепостни стени, които пазят тайните на планината.

Пътят през ждрелото води до живописното родопско село Триград. То е изключително гостоприемно за туристи и предлага много възможности за настаняване и практикуване на допълнителни туристически дейности. Около селото има няколко туристически маршрута, които позволяват да се разгледа красивата природа на района.


Четете още:

🔴 Българин развъжда гълъби в града на Шекспир

🔴 Емигрантите внасяли в бюджета на България и…? Айде по-полека

🔴 Петко Сираков тушира три пъти турчин





Източник: почивки в Родопите





Коментари

горе