Нешка е храм, не го рушете



Решението на Нешка Робева да не приеме ордена "Стара планина", който предизвика скандал в Министерския съвет, разбуни форумите. Въпросът заслужава ли знаменитата треньорка отличието с мотива "принос към културата" доведе до противоречиви мнения. Предлагаме едно от тях.

"Нешка създава уникална комбинация от народни български танци и популярни стилове. Това е българският вариант на "Ривърденс". Напомня ми на ранните дни на американския мюзикъл - зареждащ патриотизъм и оригиналност." Това са думи на известната журналистка от Би Би Си Роузи Голдсмит. Казани са за формацията, създадена от Нешка Робева - "Нешънъл арт". През своите 16 години съществуване тя оставя без дъх милиони зрители в над 20 страни на три континента. Оценяват я като блестящ израз на съвременен поглед към българските и балкански традиционни музика, песни и танци. От самото начало Нешка става вярна на основната цел, която си поставя - популяризирането и осъвременяването на българския и балканския фолклор. Така че нищо чудно, че точно това е основният мотив, с който Министерство на културата предлага известната треньорка по художествена гимнастика за орден "Стара планина" - първа степен - за изключително големите й заслуги в областта на културата и изкуството. Тук не говорим за впечатляващия успех в 25-годишната треньорска кариера на Робева в художествената гимнастика - 294 медала, 7 абсолютни световни, 10 европейски и 2 вицеолимпийски титли. За тях също заслужава орден. Да, Нешка е противоречива личност, човек с много тежък и упорит характер, но това, което постигна в спорта обаче, и това, което направи с прекрасните си спектакли, заслужава уважение и признание.

Тя си постави задачата, ако не може да пребори, поне донякъде да обезличи чалгата, да покаже колко е красива народната музика. Може би и Нешка има заслуги за събуждането на глада на българина за автентичен фолклор, доказателство за това са многобройните клубове за народни танци в цялата страна.

А на критиците, които считат, че не заслужава високото държавно отличие, мога да напомня, че има два начина да се прочуеш. Единият е като архитекта Херзифон, проектирал и започнал третото от Седемте чудеса на древността - строителството на Храма на богинята Артемида в Ефес. Вторият е като Херострат, който искал да се прослави и успял, като подпалил и разрушил до основи храма 200 години след построяването му. Нека да не рушим вече изградени храмове, за да се прочуем. Или просто защото ние не сме ги построили.


Четете още:

🔴 България е в моето сърце

🔴 В Каварна над 100 ученици рецитираха "Върви, народе възродени" (ВИДЕО)

🔴 В Русия след "Евровизия": Постъпихме лошо с България





Източник: Стандарт





Коментари

горе