Свещарска гробница



Историко-археологическият резерват "Сборяново" обхваща територията в западната част на Лудогорското плато, по поречието на р. Крапинец, между селата Малък Поровец и Свещари в община Исперих. Той представлява уникален комплекс, състоящ се от селища, светилища и некрополи от дълбока древност.

Най-значителното откритие на територията на историко-археологическия резерват "Сборяново" е Свещарската тракийска царска гробница. Тя е намерена през 1982г при разкопки на Могила №7 от Източния могилен некропол на Сборяново (Гинина могила). Построена е в първата четвърт на ІІІв пр. Хр. и представлява уникален паметник на тракийската гробищна архитектура. Има внушителни размери. Дължината ѝ е 7,5м, ширината при фасадата е 6,5м, а височината на гробната камера (отвътре) е 4,45м. Гробницата е изградена от големи варовикови блокове. Състои се от дромос (коридор) и три помещения-камери, като всяка камера е покрита с отделен свод.

Украсата на гробницата е в духа на елинистичната култура, но пречупена през вижданията и вярванията на гетите (тракийско племе). В камерата е било положено тялото на мъртвия владетел. Недовършената украса по стените и тавана показва, че той е починал, преди да бъде довършен вечният му дом. Таванът на камерата се поддържа от статуи на жени с вдигнати ръце - кариатиди, чиито лица и коси още пазят останките от цветна украса. По тавана е изобразена сцена на обожествяване на владетеля.

Благодарение на забележителната си архитектура и художествена си украса Свещарската гробница е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1985г.


Четете още:

🔴 ВИДЕО: Малко българско училище в Чикаго ще манифестира за 24 май

🔴 Балканска диета чисти от токсини

🔴 "Адидас" покани българка за главен дизайнер





Източник: opoznai





Коментари

горе