Дупничанка бори носталгията в Италия с български хора



Даниела Стоичкова от дупнишкото село Бистрица от 15 години живее и работи в Италия. Носталгията по родината я кара да се запише във фолклорен състав в Милано, в който участват 20-ина жители на община Дупница, които са част от българската диаспора в Милано, Италия. Съставът им мери сили с други фолклорни групи на българи, живеещи в Англия, Франция и Германия, пише struma.bg.

Даниела Стоичкова разказа за любовта си към танца и към всичко българско: "От 15 г. живея и работя в Милано. С мен е и синът ми Иван, който завърши средното си образование. От малка обичам да играя хоро. Като разбрах, че има такъв танцов състав, се записах. По 12 часа на ден работя, грижа се за болни хора, но два пъти седмично ходя с удоволствие на репетиции.

"Самодейците си плащаме за хореограф, който е родом от Бобов дол, но преди да емигрира в Италия, е живял в Силистра. Станимир Минев се казва. Ръководител на състава е учителката Ради Недялкова, която преди година се омъжи за италианец. Два пъти седмично се събираме и танцуваме до забрава. Така релаксираме, а и си спомняме за България. Репетираме от 20,30 ч. до полунощ и сутринта, заредени с енергия от ръченицата и шопското хоро, отиваме по работните си места и чакаме следващата репетиция. Това ни е развлечението.

Изнасяме концерти пред нашенци в Италия, Англия и Франция. Някои сънародници се просълзяват, като ни видят в българските носии, други пък се хващат на хорото с нас и става купон и веселба. За час-два се пренасяме в България и ни става хубаво на душата. Където и да съм, аз си оставам българка. В Милано има български семейства с малки деца, които от песните и танците се учат на любов към родината и да не забравят корените си", с умиление разказа дупничанката.


Четете още:

🔴 Върви, народе, възродени, към светли бъднини върви, с книжовността, таз сила нова, съдбините си ти поднови!

🔴 "Неродена мома"

🔴 Абитуриенти за пример превзеха Новотела





Източник: Блиц





Коментари

горе