Български алпинисти покориха осемхилядник



Двамата български алпинисти Боян Петров и Атанас Скатов се изкачили връх Макалу (8481 м). Новината бе потвърдена от мениджъра на сливенския алпинист Мария Илиева и от авторитетния блог Altitude Pakistan.

 

За Петров това е седми 8-хилядник, а целта му е да стъпи на всички 14. Макалу е вторият му връх в тази експедиция, след като на 30 април стъпи на Анапурна. С това пролетната му мисия в Хималаите приключва успешно, макар и да отне доста повече време от обичайното - около 80 дни.

 

Според информацията на Илиева двамата ни алпинисти са се качили на петия по височина връх около 12 часа местно време. Те са останали горе около 15 минути в изчакване на други алпинисти.

 

Скатов се е прехвърлил под Макалу след неуспеха на Дхаулагири, въпреки че не беше обявил този връх в своите планове. Последното му съобщение в блога му е, че от Катманду ще се прибира към България. Той обаче е решил да се възползва от това, че под върха има много експедиции в очакване на добър прозорец от време. За него Макалу е четвърти осемхилядник след Еверест, Манаслу и Анапурна.

 

Боян Петров пък добави Макалу към вече изкачените К2, Канчендзьонга, Манаслу, Анапурна, Гашербрум I и Броуд Пик като част от проекта му "Българин на 14х8000". Всички негови изкачвания са без кислород и помощта на шерпи.


Четете още:

🔴 5-годишен шофьор на минимосквич обра точките на събора на трабантите (СНИМКИ)

🔴 Дупничанка бори носталгията в Италия с български хора

🔴 Върви, народе, възродени, към светли бъднини върви, с книжовността, таз сила нова, съдбините си ти поднови!





Източник: epicenter





Коментари

горе