По – добре с Тато отколкото с НАТО



1df5e00597175f86eac3dacb7d75ddc0Спомням си трабантчето на Соломон Паси. С него той повози дори съмнителното височество на Симеон Сакскобурготски. Предполагам, че пак с това немско возило, неуморно е обикалял, търсейки съмишленици за основаването на Атлантическия клуб, през 1991 г. . Но какво значи тук някаква си личност? Дали щеше да е трабанта на бъдещият външен министър, в кабинета на царя – премиер, или мерцедеса на някой мастит псевдодемократ, или пък опела на някой успял млад мъж, няма такова значение. Все нещо трябваше да ни вкара в Северноатлантическия договор. 

imagesДо февруари 1991 г., България официално се води члена на ОВД (Организация на Варшавския договор). Официалното закриване на този военен съюз е на 31 март 1991 г.. Създаден от страните, изграждащи т.нар. Източен блок, след икономическата капитулация на единственият му крепител – Съветският съюз, те получават изричното позволение на Михаил Горбачов да извършат необходимите промени, за да станат членове на НАТО още през 1988 г. .  Разбира се скоростта на присъединяване намалява в посока Запад – Изток. Унгария, Чехия и Полша, поставят своите подписи през 1999 г., докато  Естония, Латвия, Литва, Румъния и Словакия ги последват през март-април 2004 г. .

29 март 2004 година, е датата на която Република България, влива своята армия в редиците на най – големия военен алианс в историята.

downloadТочно 13 години, страната ни има възможност да бъде независима във военно отношение. Прозападната политическа ориентация, кара служебното правителство на Стефан Софиянски да приеме  „Национална програма за подготовка и присъединяване на България към Северноатлантическия съюз” на 17 март 1997 г. . Малко преди това, президентът Стоянов, посещава главната квартира на НАТО в Брюксел, където отново декларира желанието ни да станем част от пакта.

Към днешна дата умираме да търсим негативите от тези външнополитически ходове, но нека помислим какво друго бихме могли да направим?

images (1)Варшавският договор умира безвъзвратно, като изкуствено създадената коалиция, между културно (а от там и политически) различни държави, се изпарява без остатък и без никакви шансове за възстановяване. Една първоаприлска шега през 1996 г., го възкресява за няколко часа, но възможностите за нещо повече са нулеви. Истината е, че нищо не  свързва държави, с преобладаващо католическо население, ползващи латиница, бивши части на западни империи и мразещи Русия, със страни, които са православни, пишещи на кирилица и с неадекватно голямо количество русофили сред населението си. Никаква причина няма Чехия и Словакия (примерно) да защитават в един съюз страна, която първа изразява готовност да изпрати войски при потушаването на Пражката пролет (Народна република България). Съществуването на това обединение се основава на страха от Кремъл. Логично, веднага след разпадането му, първи към НАТО се присъединяват тези държави, които само моливчетата в ръцете на Чърчил, Рузвелт и Сталин, поставят в съветската сфера на влияние.

New folder22Така България остава самичка. Можеше ли да се защитаваме със собствени сили тогава?

Нека погледнем въоръжените сили на нашите съседки (а според някои източници и потенциални врагове) Турция и Югославия.

Със своите 647 993 души в редовни формирования, турската армия е девета в света по численост и втора в НАТО след тази на САЩ. Полупрофесионална. На военна повинност подлежат всички мъже, навършили 20-годишна възраст, доброволци от 18г., жените – на нестроеви, медицински, тилови и щабни длъжности. Срокът е от 6 до 15 месеца според образованието. След уволнението им до 45 годишна възраст са военнозадължени. На мобилизация подлежат всички мъже на възраст от 16 до 60г. и жени възраст от 20 до 45 години. Запасният резерв 3 000 000 мъже. При тази численост не мисля, че е нужно дори да цитирам въоръжението, с което разполагат. Близо седемстотин хиляди души, дори въоръжени с тояги, биха се справил с повечето държави по света, така че, ако в периода на социализма не сме били част от въоръжените сили на СССР, при желание на южната ни съседка, щяхме да сме един крайдунавски вилает.

343565Западните ни съседи, имат сила съпоставима с нашата. 140 000 души на активна военна служба и над 1 000 000 души в резерва. Интересно е да отбележим, че Югославия не е била член на ОВД и все още се колебливо върви към НАТО. Честно казано, не знам каква е била вероятността за военен конфликт, но имам някои опасения за изхода му. Милитаристичните години на режима на Слободан Милошевич, успяват да изкарат почти максимума от потенциала на тяхната армия, докато в този период  българската армия е в период на съкращаване и модернизация (разбирайте унищожаване) на военната си техника. Има си военни експерти, а и историческото моделиране е псевдонаука, но все пак някак си се радвам, че в преди да се влеем в НАТО, сърбите бяха заети със свои, вътрешни военни дразги.

От чисто практическа гледна точка, лично защитавам тезата, че страната ни прави изключително мъдър избор, като поглежда на Запад, не само военно, но и икономически и политически.

Искам обаче да изтъкна две съображения, които остават в противовес на горното ми мнение:

НАТО-разполага-бригада-в-България-и-РумънияНачинът по, който подготвихме армията си за членството й в НАТО е повече от скандален. Унищоженото годно оръжие, бруталните съкращения, пълната отмяна на военното обучение…Кому беше нужно? Не можеше ли с една боя руските рекети да станат натовски? Не можеше ли да се намери някаква форма, под която младите хора да придобият представа какво да правят в случай на военен конфликт? Или просто бързахме да ударим историческата парафа, за да може някой политик да влезе в историята?

nato_1Освен това, въпросът има и морална гледна точка. НАТО упорито се превръща в придатък на армията на САЩ. Понякога ми се струва, че страните – участници в него, служат само като политически параван на американските инвазии по света. САЩ решават, че някъде на планетата имат нужда от демокрация (някъде имат петрол) и НАТО с голи гърди се хвърля да защитава ценностите на една бутафорна утопия. Резултатите са десетки хиляди невинни жертви, разрушени държави, а както виждаме и милиони бежанци. От чисто човешка гледна точка, нашата армия се превърна в окупатор. Знаете, че окупаторите са агресори, а реакцията срещу агресорите е само агресия. При нивото на службите ни за сигурност, ви гарантирам, че потока е бежанци в скоро време ще е най – малкия ни проблем.

В заключение искам да направя следното призив към нашите политици.

Господа,

не мислете, че  равноправното членство в една организация, означава автоматично снемане на отговорност за страната ни на национално равнище. Сигурността се гарантира от участието във съюзи, но суверенитета се пази индивидуално.

Автор: Стоян Гълъбов


Четете още:

🔴 Борисов към българите в Истанбул: Гордея се, че съм българин, един от вас!

🔴 Български алпинисти покориха осемхилядник

🔴 5-годишен шофьор на минимосквич обра точките на събора на трабантите (СНИМКИ)





Източник: socbg





Коментари

горе