Клисура



Легендарният образ на Боримечката и прочутите черешови топчета ще ви посрещнат в Клисура - един от най-славните градове на България. Неговият героичен подвиг по време на Априлското въстание му отрежда главна роля в историята ни. Разположен е в красива живописна местност между Стара планина и Средна гора, само на 25км от възрожденския град-музей Копривщица. Всяка година на 1 май - празникът на Клисура, може да станете свидетели на атрактивна възстановка на славните събитията от 1876г, която завършва с тържествена заря. Звънът на камбани и химнът на града "Пустите клисурци" огласят целия район и приканват всички жители и гости да се включат в празненствата. И настава истинско веселие!

Градчето несъмнено ще ви очарова със своята атмосфера, която пази и до днес спомена за героичните клисурци. За да се потопите изцяло в историята, посетете църквата "Св. Николай Чудотворец", където е било обявено началото на Априлското въстание. Автентичната камбана, която разгласява бунта на клисурците, може да видите на почетно място в градския Исторически музей. Сред богатствата му е и запазено от това време оригинално черешово топче. Негови умалени копия може да си закупите като чудесен сувенир за спомен.

В Павурджиевата къща, която е част от музея, пък ви очаква единствената запазена днес розоварна. В миналото тя е произвеждала най-качественото розово масло в този край на Розовата долина. В същата къща е учреден и първият таен революционен комитет на Четвърти революционен окръг – Пловдив.

Освен с "живата" история, Клисура ще ви впечатли и с още едно богатство - единственият у нас Музей на картофите. Той се помещава в Червенаковата къща, в която може да видите и типичен възрожденски дюкян. Истинска атракция за жителите и гостите на града се превръща Празникът на картофа, който се състои в края на октомври. Тържествата са съпроводени с концерти и организиране на кулинарни конкурси и връчване на награда "Златен картоф". Очакват ви много вкусотии и голямо веселие!

Неустоими картофени специалитети може да опитате и в историческата местност Зли дол, където се намират много ресторантчета в типична възрожденска атмосфера.

Желаем ви приятно прекарване и добър апетит!


Четете още:

🔴 Нешка Робева: Аз съм човек, погален от Съдбата

🔴 Наш чай хит в Германия

🔴 Да си спомним за Григор Вачков: 84 години от рождението на големия актьор





Източник: opoznai





Коментари

горе