С кобила-скараджийка: Пещернячка съживи хижа "Амбарица"



Ако някой турист не е посещавал отдавна хижа "Амбарица", няма да я познае. Години наред планинарите заобикаляха дестинацията, защото там имаше само един пазач. Сградата приличаше повече на изоставена. Сега обаче там има пълна промяна. Преди три години пещернячката от Троян Ема Гатова решава да рискува и става управител на старопланинската хижа.

"От девети клас съм в Пещерния клуб, обикаляли сме много планини, но не бях спала на хижа, защото ние си правим биваците на открито", разказва управителката. За нея, както и за повечето троянци, името "Амбарица" е култово, а първите хижари легенди. "Аз дори в Троян живея на ул. "Амбарица", шегува се планинарката.

Когато преди 3 години тя решава да стопанисва хижата, в нея няма нито едно помещение, което да е използваемо. Ема и приятелите  се разхождат из спалните с челници, сякаш са в пещера. Покривът тече. С механичен маслен крик повдигат конструкцията и я укрепват. Всички стаи, кухнята, спалните и баните са основно ремонтирани. Сега вече на хижата има топла вода, може да се готви. Монтирана е дори соларна инсталация. 

Всичко това се прави с много приятели, благодарна е Ема. Тя е доволна, че стратегията за възраждане на хижата в Стара планина работи. Най-важното е, че това място запази духа си и продължава да е любимо за истинските планинари, казва Ема.

 

И тъй като до хижата няма път, за транспорта разчита основно на кончето Борко. Отскоро то си има и кобилка - Дара. Като истинска жена тя се ориентира по-бързо в обстановката и веднага разбрала откъде идва храната. Приятели на Ема са запечатали на снимка любопитната Дара, навряла глава в кухнята през отворения прозорец. Фотосът дори стана хит във Фейсбук.


Четете още:

🔴 Нестинарски празник в Българи

🔴 Васил Михайлов във възторг: Калин Врачански ме разплака!

🔴 Истината за мегаджамията в Кърджали лъсна





Източник: Марица





Коментари

горе