2 години Мото Клуб "Хайдути" - Чикаго



Никола Масларски: „Нека никога не забравяме героите дали живота си за родината ни и нека винаги да помним историята си такава каквато е“

2-рата годишнина на мото клуб „Хайдути“ – Чикаго,  бе повод да потърсим президента на клуба за кратко интервю

СМ: На 11-ти юни 2016г. Вашият мото клуб организира български събор в Чикаго. Разкажете ни за това събитие.
НМ: На 11-ти юни (по повод 2-ри Юни), 2016 г., Мото Клуб  „Хайдути“ организира БЪЛГАРСКИ СЪБОР в чест на Христо Ботев и падналите за свободата на България и 140 год. от Априлското въстание, както и героичната гибел на Христо Ботев! Нека никога не забравяме героите дали живота си за родината ни и нека винаги да помним историята си такава каквато е, а не каквато се опитват да я представят сегашните продажни псевдо учени, които нагло изменят учебниците на децата ни! Това е една от целите на събора, който се надяваме да стане традиция и да се провежда всяка година! Прекрасно е да се съберем българи и гости, да се повеселим с хубави народни песни, хора, малко рок и да поддържаме българщината и традициите си макар и далеч от България.
За първи път на този събор се проведоха "Хайдушки игри", които включваха прескачане на ров, дърпане с въже, хвърляне на тояги, забиване на нож в цел, борби с тояги и др. Победител стана 46 годишният Добри Господинов с другарите си Слави и Димо. Тримата нарекоха четата си "Балвена" на името на старобългарска крепост от Старозагорска област. Константин Маринов - Коцето баш Войвода за Северна Америка връчи на новоизбрания Войвода, хайдушко  оръжие, нож, пищов и българско знаме, а  ресторант "Балканика" подсигури печено агне за победителите. Мото Клуб „Хайдути“ подсигури сребърна розетка изработена от бижутера и секретар на клуба, Младен Малинов -"Голди", която беше поднесена на Господинов от мен, в качеството си на президент на клуба. "Хайдушките игри" бяха автентични и  се представиха от дружествата:"Традиция", "Авитохол"и "Багатур". На тях се явиха осем чети с по трима четника. До финала достигнаха четите "Хайвани" и "Балвена". Съдия на игрите беше Станислав Станимиров.
Учениците от "Патиланско царство" изпълниха части от спектакъла си  "С Априлци в сърцата" - картини от  турското робство: потурчването, майка търси детето си и опълченци се заклеват. Хайдушки песни бяха изпълнени от деца участвали в едноименния конкурс. В  програмата участваха също, фолклорните ансамбли "Верея", "Хоро" и "Балкански игри", които въпреки голямата жега (37 градуса) играха с тежки шаячни носии. Изявиха се и децата от "Райз Ъп Академи", рок групите "Хайпър Джем" и "Соник Соул". Имаше турнири по волейбол и футбол. Отборът "Спартанс" (подкрепян от мото клуб „Хайдути“) зае 2-ро място след загубата от "Детройт БГ", а във волейболния турнир първи станаха "Про БГ" победили на финала "България" с 2:1 гейма.
В програмата на събора бяха включени още: зумба от "Пинко Джим", подвижна зоологическа градина, надуваеми замъци и други забавления за деца и възрастни. Специален гост от България бе певицата Райна, която обяви едноминутно мълчание за Христо Ботев и падналите за свободата на България.
Мото клуб „Хайдути“ бяха уважени от американски, полски и мексикански Мото Клубове дошли на събора по повод Втората годишнина от основаването на българския клуб!
Генерален спомоществовател на пикника беше транспортната компания Merx Global.
СМ: Планирате ли догодина да организирате отново български събор?
НМ: Рано е да се каже още, но се надяваме догодина да организираме още по-хубав и зареждащ ни с патриотизъм и любов към България и българското БЪЛГАРСКИ СЪБОР!
СМ: Каква е процедурата за приемане на нов член в мото клуб „Хайдути”?
НМ: Процедурата по приемане на нови членове в клуба ни е както във всички други MC клубове! Кандидатът показва, че има желание да бъде част от нашето братство, става "проспект", започва да кара с нас, да идва на партита и срещи. Когато всички от клуба единодушно го одобрят, той става един от нас!
Процесът може да отнеме от 6 месеца до година и половина...
СМ: Разбрах, че обсъждате вариант за филиал на Вашия мото клуб в България?
НМ: Да, има желаещи и се надяваме първото подразделение на МК „Хайдути“ скоро да стане факт и в България!

Светлозар Момчилов
в. „България СЕГА“

 


Четете още:

🔴 Здравка от Мелник – героинята накарала цяла България да се засрами

🔴 Ламартин и българите. Едно пътуване в миналото

🔴 Безценното камъче /Ангел Каралийчев/





Източник: България сега





Коментари

горе