Червени боровинки - за здраво сърце, имунитет и микрофлора



Червените боровинки от десетилетие се препоръчват при цистит и урологични проблеми. Появиха се дори изследвания, които отричат тази тяхна полза. Факт е, че боровинките, както и другите храни не биха могли да лекуват, защото ако беше така нямаше да се нуждаем от лекарства...

 

Храните обаче със сигурност могат да бъдат полезни в една и друга насока заради особения си състав, какъвто е случаят с червените боровинки.

 

Съвсем ново изследване на Университета Тафтс намира, че тяхната полза съвсем не се ограничава до уринарния тракт и те могат да допринесат за укрепване на сърдечносъдовото здраве, включително и на мозъка, и имунитета. 

 

Този ефект на червените боровинки се дължи на специфичните полифеноли у тях, които освен че са добри антиоксиданти, допринасят за подобряване функционирането на бъбреците, сърдечното здраве и циркулацията на кръвта. 

 

 

Подобни полифеноли се намират в зеления чай, кафето и червеното вино. Съдържат се в повечето дребни горски плодове като боровинки, малини, къпини, ягоди, черен бъз и дори сливите.

 

Изследователи обаче намират, че съставките в червените боровинки имат и потенциала да подобряват баланса в чревната микрофлора, могат да се използват в помощ за контрола на кръвното налягане, регулирането на липидите в кръвта и нормализирането на кръвната захар. Сокът от червени боровинки и сушените плодове са подходящи за консумация дори за хора с диабет тип 2, тъй като съдържанието им на захар и калории е ниско.

 

Според водещия изследовател Джефри Бламбърг от Центъра за изследване на храненето по проблемите на стареенето към университета тепърва предстои да се изследват биоактивните съставки на тези плодове и влиянието им върху микробиота на човека, метаболизма и кардиоваскуларното здраве.


Четете още:

🔴 Мляко от хлебарка: Суперхраната на бъдещето

🔴 33 неща, за които ще съжалявате, когато остареете! Не правете тези грешки

🔴 Живот без болка! Лечебна рецепта с желатин срещу ставни болки





Източник: puls





Коментари

горе