Семейство с търновски корени разработи възрожденска кръчма в Родопите



Тримата братя Тома, Владимир и Кирил Жуглеви поставят начало на семейния си бизнес в сърцето на Родопите преди 15 години. В китното селце Ковачевица те разработват кръчма, вдъхновена от българския фолклор и история. Тяхната майка Гълъбина е от Велико Търново, но още на младини животът я отвежда далеч от родното място. Въпреки това тя пази в сърцето си спомена за старата столица, където живеят брат й и децата му. Твърди, че Ковачевица е нейният втори дом и се чувства щастлива, когато вижда синовете си да живеят сговорно и да работят усърдно рамо до рамо.

„Нашата работна структура е еталон за семеен бизнес. В кръчмата работят всички членове на фамилията и всеки има определена длъжност“, с тези думи средният брат Владимир Жуглев описва работния модел в кръчмата „Братята“. Той разказа, че на младини тримата взели решение да стартират съвместен бизнес и заедно да тръгнат по общ път. Категорични били, че начинанието им ще е успешно, защото още от деца нямали конфликти и разногласия. “На мястото на кръчмата преди това имаше градина с домати. Всички участвахме в строителството, а няколко години по-късно направихме и три къщи за гости. Съвместно създадохме и интериора, който е вдъхновен от българската история“, сподели Владо.

kovachevicaВсичко в семейната кръчма носи българския дух – от каменно-дървените масивни маси до портретите на велики български герои, окачени по стените. Акцент в гостилницата е външната камина, която сгрява не само тялото, но и душата на човек. Висящите цървули, автентична средновековна пушка и българското знаме препращат към епохата на Българското възраждане. Деликатен фон на интериора е родопската музика, която звучи прецизно подбрана от баба Гълъбина. Именно тя и Владо са главните готвачи в кръчмата. Позицията на помощник-готвачи се заема от по-големите деца в семейството, а по-малките са ангажирани да сервират храната.

„82 от продуктите ни са домашно производство. Наблягаме на качествената храна. Месото за кайма го купуваме от местната кланица, смиламе го, добавяме традиционни подправки, сред които горски ким, който собственоръчно берем. За 15 години не сме купили нито едно готово кюфте или кебапче. Всичко си правим ние“, увери Владо.

Той разказа, че за супи никога не използва готови бульони от магазина, а всички останали рецепти приготвя според родопските традиции. Съпругата му Йорданка допълни, че емблематични за кръчмата са домашното сирене от краве и овче мляко и кашкавалът.

„Сами си заквасваме млякото и приготвяме сиренето и кашкавала. Кравето мляко купуваме от съседното село, а овчето – от Гърмен“, разказа тя. Йорданка изтъкна като най-голям деликатес, който Владо приготвя, шкембе чорбата с прясно мляко и три вида гъби. По нейните думи всеки, който я е опитвал, твърди, че няма по-вкусна гозба.

Макар кръчмата на семейство Жуглеви да привлича хиляди посетители, Владо не крие, че местната власт помага за облекчаването на работата им.

„Най-големият ни проблем е лошата инфраструктура. Тя е в окаяно състояние и това рефлектира върху посещаемостта. Със собствени средства косим и почистваме в селото, за да е комфортно на туристите“, сподели той.

Въпреки че в селото улиците са с каменни павета и неподходящи за автомобили, по-любопитните прекосяват калдъръмите и достигат кръчмата на Жуглеви, а веднъж дошли, те винаги се връщат отново.

„Преди няколко вечери дойдоха пет французойки, които бяха много впечатлени от интериора и музиката и се позаинтересуваха от българския фолклор. Заведохме ги до параклиса „Св. Георги“, научиха и пяха няколко български песни“, разказа Йорданка.

Работливото семейство посреща гости всеки ден без почивка и твърди, че кръчмата започва да се превръща в интернационална, тъй като приема хора от всички краища на света, но винаги ще запази българската си същност.

Галина ГЕОРГИЕВА


Четете още:

🔴 Адреналин и шоу с лодки в река Струма

🔴 "Велик е нашият войник" навърши 100 години

🔴 90 години история между тесните релси в Родопите





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе