Наша гордост: Лора от Английската учи в Харвард, Мирослав от Математическата- в Оксфорд



Възпитаничката на Английската гимназия Лора Стоянова учи втора година в Харвард, а от тази есен гордостта на Математическата - Мирослав Маринов, ще е студент на Оксфорд.

Пълната отличничка от миналогодишния випуск на ЕГ „Пловдив” следва зад океана компютърни науки и теоретична физика, каквато е детската  мечта. Девойката бе сред четиримата българи, получили покана от най-престижното американско висше училище, като заслужи своята  с постиженията си в училище. Тя е от адвокатско семейство и преди Английската е завършила ОУ „Алеко Константинов”. Мечтата  е да се занимава с квантови компютри, защото след години възможностите на сегашните със силициеви процесори ще са вече изчерпани. 20-годишната пловдивчанка не крие, че смята да реализира амбицията си зад граница и едва ли ще се върне у нас, понеже тук с тази специалност няма да има достатъчно възможност да се развива. Напук на масовото разбиране, че физиката е сложна и омразна, тя твърди, че най-добре се разтоварва, като седне и реши една задача.

Мирослав Маринов, който се дипломира тази година в Математическата гимназия, след като вече има куп призови места от научни конкурси по цял свят, пък заминава за Оксфорд. В поканата от  университета му поставили изискване за среден успех от дипломата 5.75  и 5.90 от матурата по математика. Мирослав надминал изискванията с 5.92 диплома и пълна шестица на зрелостния изпит. Той е единственият пловдивчанин от випуск’97, който заминава да учи в престижното висше училище измежду общо 12 български зрелостници.

През 2014 година Мирослав Маринов стана шампион на Азиатската международна матемaтическа олимпиада, която се проведе в град Чен-ду в Китай. Там той бе обявен за математическа звезда на Азия. Миналото лято участва в едно от най-големите и най-престижни състезания в света, организирано от Масачузетския технологичен институт в САЩ. Пловдивчанинът се състезава индивидуално и отборно с Варненската математическа гимназия в надпреварата, на която си дават среща най-големите умове по математика от целия свят. Завоеванията му от тази година са бронзови медали от Сочи - отборно, и от Санкт Петербург. Той е един от обучителите и автори на задачи в „Ученическа академия 21. век“.


Четете още:

🔴 Наша гордост: Ники Маринов превзе Бастилията

🔴 3 класически експеримента разкриват колко е лесно да повлияеш на хората

🔴 3-те най-големи грешки на женените двойки, според известен бракоразводен адвокат





Източник: Марица





Коментари

горе