Великото Велико Търново! 3D светлинно шоу преплело история и съвремие



В днешния ден на обявяване на гордия акт на Независимостта на България, нека фокусираме вниманието си  върху Старопрестолната ни столица Търново, където през 1908 година в черквата „Св. 40 мъченици“ княз Фердинанд прочита Манифеста за обявяването на Независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава.
И се потопим в магичното 3D шоу, ексклузивно заснето от In LIFE TV за всички вас!

Велико Търново – наистина заслужил да носи име на велик град, съхранил изконни български традиции и малко позабравени в днешно време ценности. Ценности, които са отстоявали мъжете, царували в старата столица. Истини и каузи, за които са давали живота си и верую, което са разгръщали с дейността си десетки търновски книжовници и духовници.
Много песни се пеят за Търновград, на много картини е увековечаван и в много книги е разказван. Но най-истински можеш да го усетиш, ако го преживееш.

1024px-Veliko_Tarnovo_-_Varosha_quarter
С абсолютна непринуденост, можеш да се потопиш в миналото и историята българска и съвсем не е нужно да затвориш очите си и да си представиш какво е било, а напротив! Точно обратното! Нужно е да държиш очите си широко отворени, докато просто се разхождаш из старата част на града, докато търсиш с поглед патриаршеската църква на хълма Царевец, докато пиеш кафето си на чаршията и отвръщаш на усмихнатите лица на занаятчиите по дюкянчетата, докато те прегръща лекият ветрец, носещ със себе си ромонът на Янтра или просто докато стъпките ти отекват по калдаръма на „Гурко“, на път към вкъщи.

10150635_505835949539207_1261861386963734816_n
На всяко едно от тези места, градът разказва своята история, опазил разказът си толкова жив през времето, че човек си задава въпроса: Как е възможно? Въпреки че, камъкът се руши през годините, тази вечна приказка да пленява сетивата така силно и днес .
И да ти стопли душата, и да ти даде сили, и да събуди вярата ти и да те обгърне с уют…
Всичкото това, все в Търновград можеш да преживееш! Причината е Духът!
Духът, който не е само в камъка, а е и у хората!
Духът на онези неща, които живеят въпреки нас в безвремие и абсолют!
Енергията на Търново е такава – магична и вечна!

текст: Валерия  Симеонова


Четете още:

🔴 Юнеско обяви Теодосий Спасов за "Артист на мира"

🔴 Български художник преобрази Мадрид

🔴 Българка разгада причината за тежко неврологично разстройство





Източник: inlife





Коментари

горе