Спомних си го от курса по безопасност - слава Богу, успях да спася детенцето от задушаване! Безценни съвети!



Всеки от нас е запознат с основните правила за безопасност . Въпреки това се случва така, че когато се сблъскваме с неочаквани обстоятелства, ние губим самообладание и не се сещаме какво да правим.

Днес сме решили да ви припомним някои важни правила, които ще ви помогнат да избегнете всякакви непредвидени обстоятелства .

Не използвайте мобилен телефон по време на ходене

Консултанти по сигурността посочват, че ходенето и едновременното използване на телефона изискват по-голяма концентрация и усилие, с което повечето просто не могат да се справят. Човек става невнимателн и сляп за това, което се случва около него, и не може да види приближаващата опасност като например автомобил, който изведнъж се появява от нищото.

Премахнете "слепите петна" на колата си, правилно регулирайте огледалата

Настройте огледалата на автомобили така, че едва да виждате ръба на колата. Така ще можете ефективно да премахнете т.нар. слепи петна в страничните зони.

В огледалото за обратно виждане трябва винаги да виждате всяка кола, която идва зад вас. За да регулирате огледалата, така че да бъдат най-ефективни, направете го директно от мястото на водача.

В студено време направете правилния избор на дрехи

Не забравяйте, че мократа кожа много по-бързо отдава топлина, така че е важно да се опитате възможно най-дълго да запазите кожата суха. Също така, за да не пада телесната температура твърде бързо, заложете на вълнени дрехи, които са в състояние да поемат много повече влага. Дрехи от памук или друга тъкан много бавно я поглъщат, така че в дрехи от тези материи ще измръзвате по-бързо.

Не надувайте спасителната жилетка, преди да излезете от самолета

Експертите обясняват , че ако все пак решите да я надуете при пълненето на кабината с вода, спасителната жилетка ще ви залепи за тавана на кабината и ще бъде по-трудно да отплувате обратно. По-добре е да задържате дъха си и да изплувате от самолета по обичайния начин.

Извадете парче храна, заседнала в гърлото, с помощта на метода Геймлих

Консултанти съветват всеки да си спомни този трик, чрез който можете да помогнете на задушаващ се човек или на себе си, ако се задавите. Просто следвайте последователността от действия:

  • Стиснете ръка в юмрук и го натиснете с палеца си точно над пъпа.
  • С другата ръка силно издърпайте ръката с юмрука нагоре, докато натискате усилено върху гърдите.
  • Повторете тези тласъци, докато човекът изплюе заседналото парче или обект.

Винаги носете със себе си противоалергични лекарства (антихистамини)

Човек никога не може да предскаже дали изведнъж няма да изпитате остра алергична или да станете свидетел на такава от хората около вас. Особено са необходими такива лекарства, ако планирате дълго пътуване или екскурзия.

Не забравяйте, че възможностите на човешкото тяло са ограничени от "Правило на трите"

Много изследвания са показали, че обикновените хора могат да издържат три минути без въздух, три часа без покрив над главите си в екстремни климатични условия, три дни без вода и три седмици без храна.

В случай на възпламеняване на олиото върху газова печка бързо изключете горелката и покрийте съда с огнеупорен капак

Учените подчертават факта, че в никакъв случай не може да се угаси запалената мазнина с вода. Водните частици в този случай ще се падат на дъното на горящия тиган и моментално ще се изпарят, а от това огнените пламъци само ще станат по-силни. Вместо това обхванете огъня с огнеупорна купа или капак - по този начин можете да изолирате огъня от въздуха и ще блокирате достъпа до него на кислород.

Не изваждайте нож или друг остър предмет от раната

Специалистите алармират, че в никакъв случай не трябва да изваждате от раната нож или друг остър предмет. Оставайки в раната, той спира кървенето, последствията от което могат да бъдат много по-опасни. Вместо това, опитайте по-нататъшно намаляване на кървенето от раната преди пристигането на медицинския работник.

Бъдете особено внимателни в продължение на три минути след излитането и осем минути преди кацане

По  думите на учените в този момент се случват до 80% от самолетните катастрофи. Бъдете особено бдителни по време на този период от време и отново се съсредоточете върху алгоритъма на вашите действия в случай на авария.

В случай на пожар стойте възможно най-близо до пода или земята

Експерти отбелязват, че по-голям брой опасни наранявания при пожар са причинени от вдишване на дим от въглероден окис, отколкото от изгаряния. Можете да избегнете токсичните изпарения ако се опитате да се придвижите по-близо до пода или земята, като по този начин ще поемете по-малко вредни газове.

Ако ви стане лошо на публично място, помолете за помощ само един човек

Този факт може да се обясни с добре известен психологически феномен - прехвърлянето на отговорност, според която възможността да получите помощ от тълпата е много по-ниска, отколкото да я получите от конкретен човек.

Винаги носете фенерче

Експертите съветват, че това просто устройство може да се превърне в истинско оръжие при изненадваща атака или тормоз. Ако изведнъж забележите подозрителен човек, който очевидно възнамерява да ви атакува, пуснете рязко в лицето му светлия лъч светлина от фенерчето. Този трик ще обърка противника за момент и ще можете да избегнете атаката.

Не забравяйте основните правила на поведение в случай на пожар

Много често, попадайки за първи път е в извънредна ситуация, хората изпадат в ступор и не правят нищо. Специалистите съветват преди всичко да разгледате внимателно местоположението на изходите за пожар в стаята, където планирате да останете за по-дълго време.

Винаги носете документ за самоличност, както и необходимата медицинска информация

Ако винаги имате в себе си паспорт или шофьорска книжка , както и информация за кръвната си група и съществуващи алергии , някой бързо и ефективно може да ви осигури необходимото съдействие в случай на авария. В допълнение към това, ние ви препоръчваме да поставите при документите номерата на няколко близки, които хората ще бъдат в състояние да предупредят, ако нещо не е наред с вас.


Четете още:

🔴 Мощната молитва на последните оптински старци, която има сила да дарява мир, хармония и душевна чистота

🔴 От коя зодия са най-благите съпруги?

🔴 Хорото пак се ви на площада! (ВИДЕО)





Източник: За Жената





Коментари

горе