Гробница на тракийски цар лежи под 26 м насип край Маноле



Доц. Костадин Кисьов откри преди години тракийски златен нагръдник край Чернозем. Сега очаква централна гробница в Малтепе край Маноле.

В периферията на Малтепе откриха култови ями и монети на императори

Гробница на някой от одриските владетели, управлявали през І - ІІІ в., е затрупана с 26 метра пръст. Тя е разположена в центъра на най-голямата могила на Балканите - Малтепе край пловдивското село Маноле, чиито разкопки започнаха през лятото и ще продължат поне още година-две, прогнозира археологът доц. д-р Костадин Кисьов. Според него този обект може да поднесе поредната сензация в науката.

Могилата е с диаметър 150 метра и е затрупана с 87 000 кубика насип. Това изисква време и усилия, за да бъде разкопана. "Тръпката е невероятна, предизвикателството - също. Но проучването на обекти от такъв мащаб става по определена методика", обясни пред "24 часа" Кисьов. Първоначалните находки - култови ями и монети на императори, открити в периферията й, дават основание да се предположи, че ще излязат още предмети.

"Тази година трябваше да установим дали в нея има гробница, подобна на тези в Старосел и Казанлък. Направихме и геофизични замервания. Данните показаха, че в могилата няма изградена монументална гробница от V - І век преди Христа. Но е възможно да се появи такава от Римската епоха", смята ученият.

По време на разкопките в южната периферия на обекта са открити 5 култови ями, в които ритуално са заровени глинени съдове и монети, поставени като дар. Една от тях е на Плафтила - съпругата на император Каракала (198-217 г.), сечена в Никополис ад Иструм (Николоп на Дунав - б.а.). Намерени са също бронзови монети на императорите Аврелиан (270-275 г.) и Констанций ІІ. Тези находки доказват за наличие на ритуали в периферията на Малтепе през ІІ-ІІІ век. "На този етап констатираме, че могилата е от Римската епоха, каквито в България са малко - не повече от 4-5", коментира доц. Кисьов. Той уточни, че целта на разкопките е да запазят максимално насипа на могилата, за да се експонират на място гробните съоръжения.

Очакванията на археолога след възобновяване на разкопките напролет са две. Според него възможно е могилата да е насипвана с пръст в продължение на няколко века, като в нея са погребвани членове на една и съща фамилия. "В този случай могат да бъдат открити няколко гроба, разположени на различни нива и дълбочина", предполага той. Другото му очакване е да се появи сензацията - централно погребение на 26 м дълбочина. Опитът показвал, че римските гробници са правени под нивото на терена. Най-близкият пример бил за  подобно съоръжение в с. Строево, открито през 1930 г. Изградено е от каменни блокове с вход и купол.

Малтепе попада в територията на Филипопол и може да се допуска, че евентуалната централна гробница е свързана с някой от владетелите на одрисите. А е възможно там да е положен и римски благородник, който е имал вила в околностите на столицата на провинция Тракия.

Който и от вариантите да съществува, проучването на Малтепе ще трае 2-3 г., а това изисква и ритмично финансиране, убеден е Кисьов. Община Марица, на чиято територия е обектът, отпусна 30 000 лева. Пловдив пък осигури 40 000 лв., но те не са оползотворени.


Четете още:

🔴 Забърдо ще плати глобата на инвалид, разследван за незаконна сеч

🔴 Осми фестивал на българите по света "Аз съм българче"

🔴 Реставрацията в Плиска продължава и през зимата





Източник: 24 часа





Коментари

горе