Село Гела - есенна приказка



Знаете ли легендата за митичния тракийски певец Орфей? С такова вдъхновение той свирил на своята лира, че дори дивите зверове се укротявали, а дърветата се смълчавали, заслушани във вълшебната му музика. Когато вие дойдете тук, неминуемо ще разберете, че красотата на това място е тази, която така вдъхновявала Орфей.

 Село Гела е разположено в централните Родопи на 1500 м. надморска височина в подножието на най-величествените върхове на планината – връх Голям Перелик (2191 м.), връх Орфей (2188 м.) и връх Турлата (1825 м.). Селцето е на 6 км. от Широка Лъка, на 18 км. от известния ски-курорт Пампорово и на 30 км. от град Смолян. Това малко селце има повече от 3300-годишна история и се счита, че то е една от люлките на Европейската цивилизация.

 В дълбоката древност Гела била населявана от най-богатите членове на тракийското племе Беси. Древната тракийска крепост “Градище” може да бъде видяна 5 км. на юг от селцето. През Римско време Гела била важен културен, търговски и отбранителен център. Връх Турлата бил крепост, чиито останки и днес могат да се видят от върха. На много места край селцето се забелязват и останки от римски пътища, свързвали някога eгейските градове с Горнотракийската низина.

  Селцето е известно не само заради културата, която съхранява, но също така и като здравен и енергиен център. Счита се за едно от трите най-енергийни места в България, наред с Рупите и Кръстова гора. Климатът в района е значително омекотен от влиянието, идващо от юг. Средната годишна температура е 9°C. Зимата е мека, а лятото – топло и прохладно, заради местния планински бриз. Гела е едно от най-слънчевите места в Европа със своите над 280 слънчеви дни в годината. Неслучайно Роженската обсерватория – 5-тата астрономическа обсерватория в Европа и най-голямата на Балканите, е построена в този регион.

 Въпреки, че е населен от хиляди години, районът на Гела все още има диви места, сякаш недокоснати от човек. Това място е един малък резерват за много рядко срещани вече животни и растения. Само тук може да видите символа на Родопите – цветето на Орфей (Heberlea rhodopaensis). Уникално ендемично и единствено по рода си в целия свят – дори откъснато и държано в хербарий дълго време, то може да бъде върнато към живот, когато се засади отново. Горите край Гела изобилстват от диви плодове, шипки, боровинки, къпини, малини, ягоди и гъби. Има голямо разнообразие на билки и лековити растения. Разпръснато на 7 различни махали, село Гела се е променило малко през последните стотина години. Местните хора продължават да живеят така, както винаги хората тук са живяли – да обработват земята със свои ръце и да пасат животните си на ливадите и пасищата наоколо.

Само с 66 жители, 200 овце, 10 крави и 10 кози на територия от 18 км2, Гела е едно от най-хубавите места в Родопите. Тишината тук се нарушава само от звъна на звънчетата на кравите и от песента на гайдите. Със здравословния си въздух, спокойствието и пешеходните маршрути това място е най-доброто за вас, ако искате да избягате от градския живот. Освен, че е поредното невероятно живописно родопско село, Гела е непресъхващ извор от митове и факти. Според мнозина пък Гела е генератор за положителна енергия, която изпълва тялото и душата само след няколко часа престой. Днешното село не се е променило много през годините. То се състои от 7 махали, разположени върху няколко възвишения, а единственото което нарушава тишината са звънчетата на добитъка и музиката на гайдите. Защото подобно на съседното село Широка лъка, Гела е популярно с гайдарските надсвиравания, които се провеждат ежегодно през лятото (през останалото време омайният „глас” на гайдата се грижи за доброто настроение на туристите, отбили се в някое местно заведение или хотел), а местните майстори – гайдари са прочути с виртуоазните си изпълнения.

В околността на село Гела можете да видите едни от най-изумителните природни феномени и да чуете от местните легендите за тях. Такива са например пещера „Ледницата” (на около 8 км. западно от селото, близо до хижа „Ледницата” и на територията на обявената за природна забележителност карстова местност Злостен), скалата „Цветето на Орфей”, скалните форми „Слонът”, „Главата” и Силуетът на Евридика. За любителите на планинските маршрути Гела прелага страхотни възможности за преходи към близките върхове с множество възможности за преспиване в някоя от десетките хижи, пръснати по родопските склонове. Разходката сред природата ще позволи на билкарите да избират сред богатство от любими растителни представители, а на гъбарите да си наберат от най-вкусните манатарки.

 По време на петвековното Турско робство местното население не е било принудено да приеме масово исляма като религия. Хората тук се гордеят, че в тяхното малко селце са се запазили 2 православни църкви и 11 параклиса. С най-важно културно–историческо значение е старата църква „Света Троица”, построена в началото на XX в. върху опожарения и разрушен през XVII в. манастир "Св. Константин и Елена". При полагането на основите й местните жители откриват гроб на висш православен духовник, в който заедно с тялото били положени златни корона и скиптър. И тъй като се знае, че след заточението си в Бачковския манастир Патриарх Евтимий е бил погребан на скришно място, днес всички вярват, че именно негов е бил намереният гроб. 

 Село Гела е вярнo на родопската традиция да омагьосва всеки свой гост с вкусни гозби, традиционна фолклорна музика и магично блажена атмосфера. И като се има предвид, че времето е вече достатъчно топло за един отморяващ уикенд в някое уединено и спокойно планинско кътче, Гела е идеалната дестинация за целта. Посетете енергийния център на Родопите при първа възможност, защото няма да съжалявате.

 


Четете още:

🔴 Диана Експрес - Блус за двама

🔴 Дядо Добри - гост от миналото

🔴 275-метров тиквеник излапаха до троха на празника на тиквата





Източник: УЧИТЕЛИ





Коментари

горе