18-годишният Християн създаде приложение заместител на книжка с инструкции



Днес официално бе закрит първият филмов фестивал в Асеновград „Киноспомените оживяват“. Наградени бяха и учениците, победили в творческата Смарт работилница в града.

„Няма по-въздействащ документ от една снимка.“, започна изказването си гост лекторът, който проведе заниманията с децата, професор Йордан Детев. Той продължи с думите, че в съвременния свят младите трудно отварят книга. Затова е нужно да им се осигури подходяща среда, чрез която да се запознават с факти от миналото, а Смарт клубът е един от начините това да се случи. Всички деца, които участваха в творческата работилница през изминалата седмица, днес получиха грамота от Община Асеновград и книга, подписана от асеновградски автор. С дипломи за успешно преминат курс се сдобиха отлично представилите се осем ученици.

Трима бяха отличените с най-добри резултати. Двамата тийнейджъри – Светослава Янкова на 12 г. и Християн Николов на 18 г. от Асеновград - си заслужиха първото място за изработка на проекти в областта на информационните технологии. Те създадоха своите приложения по време на заниманията в Творческата работилница на първия асеновградски Смарт клуб, за учредяването на който actualno.com Ви разказа миналата седмица. 18-годишният Християн сътвори собствен продукт с разширена реалност. Чрез него статичната картина оживява.

Приложението може да бъде ползвано от всеки, притежаващ смартфон. Активирайки го и насочвайки го към определен обект, пред потребителя се разкрива исторически разказ за монумента. Продуктът може да бъде ползван и като упътване при боравене с различни електроуреди, вместо да се ровим из книжката с инструкциите. Другият участник, с който Християн си разделя първата позиция, е 12-годишната Светослава Янкова. Нейният проект е видео филм. Създаден е специално по време на заниманията в Смат клуб „Асеновград“.

Второ място не бе присъдено, а на трето бе позициониран клипът на Гинка Атанасова, също на 12 г. Поощрителна награда получи Гюнер Халибрям, която впечатли журито със своя проект – комедийно видео. Всички творби на участниците в Смарт клуб „Асеновград“ ще бъдат събрани в изложба и демонстрирани пред публика на предстоящия 1-ви ноември – Денят на Народните будители.


Четете още:

🔴 Бум на златни и сребърни сватби в Разлог

🔴 Варненското златно съкровище е в Дордрехт 44 години след откриването му

🔴 Мария – или теория на успеха





Източник: Актуално





Коментари

горе