От догодина няма да се сливат почивни дни



От 2017 г. да се почива само на официалните празници, да няма сливане на почивни дни и отработване. Ако празникът се пада в събота или неделя, да се почива и в понеделник. Тези промени в Кодекса на труда предлагат от социалното министерство с идеята да се прекрати практиката за сливане на почивни дни. Все пак възможността Министерският съвет да обявява за почивни дни по своя преценка и други дни, тоест да слива празници, остава, но тя ще се използва само при изключителни случаи, обясниха от социалното ведомство. В предлаганите промени обаче не се казва нищо за тези случаи. В законопроекта пише, че той влиза в сила от януари, но съдбата му вероятно ще е в ръцете на следващото правителство, тъй като в момента тече 14-дневният срок за обществено обсъждане. Не е сигурно и дали парламентът ще разгледа проекта.

От ведомството на министъра в оставка Зорница Русинова предлагат, когато официалните празници се падат в събота или неделя, да се почива в първите работни дни след тях. Този почивен ден - понеделник, няма да се отработва. Това не важи за Великденските празници, при които така или иначе се почива в понеделник. Ако официалният празник се пада през седмицата, ще се почива само на него.

В края на лятото бизнесът за пореден път поиска прекратяване на практиката всяка година Министерският съвет да решава кои дни да слива като почивни. Предлаганите изменения в Кодекса на труда сега са резултат от това искане. Мотивите на социалното ведомство изчерпателно описват "ефектите от така нареченото "сливане на празници", които са противоречиви и по-скоро негативни". Според МТСП така се "нарушава комуникацията в реално време между бизнеса, институциите и др. партньори в чужбина, тъй като почивните дни по календар се разминават в различните държави, нарушава се работата на финансовите институции и се забавят плащания, наблюдава се нерегламентирано полагане на извънреден труд". Другите негативни ефекти са, че в сферите, в които работата не може да бъде прекъсната - като транспорт, здравеопазване, търговия на дребно с хранителни и нехранителни стоки и др. - разходите на работодателите се увеличават, защото са принудени да плащат повече заради работата на официален празник. "Намалява се продължителността на седмичната почивка - един вместо два дни, когато се отработва съботата, което води до по-слаба ефективност и производителност на работната сила, допълнително натоварване, преумора в отделни моменти и стрес на работното място", пишат още в мотивите си от социалното министерство.

АРГУМЕНТИ

Работодателите оценяват загубите за икономиката от дългите почивни дни през тази година на между 300 и 400 млн. лв. Според тях сливането на празничните дни "не води до възстановяване на силите на работниците и служителите, нито до пълноценна почивка, а напротив - до допълнително натоварване", а "практиката да се "затваря" държавата за периоди от по няколко дни е порочна, вредна и нанася осезаеми щети на икономиката".


Четете още:

🔴 Важно съобщение! Безплатното саниране не било спряно, просто свършили парите

🔴 "Златното момиче" Християна Тодорова: Получих предложение за работа в телевизия

🔴 БРАВО! Вижте как Преслава изпя "Излял е Дельо хайдутин" на Валя Балканска! МНОГО е добра! (ВИДЕО)





Източник: СЕГА





Коментари

горе