Милена Конукова-Джонсън: "Изкуството е моята терапия!"



Милена Конукова-Джонсън e на 43 години, омъжена с момченце на 4-години. В Америка живее и работи от 17-години. Завършила е Гимназия по изкуствата "Любен Каравелов" - гр. Варна и Медицински университет "Проф.Д-р П. Стоянов"- Варна, със специалност зъботехника. В Сан Франциско завършва магистратура „Изящни изкуства - илюстрация" в "Academy of Art University". В момeнта работи като "digital designer" в дентална лаборатория и ръководи школата си по приложни изкуства „Smudges art".
- Как ви дойде идеята за създаването на студио за изкуство "Smudges.art"?
- Идеята да създам тази школа ми дойде, тъй като винаги съм обичала да се занимавам с деца, защото те ме вдъхновяват с искреността си и с наивното разбиране за света. Нямат предразсъдъци като възрастните хора.

- Как избрахте името и как звучи на български език?
- Много мислих за името на школата си. Исках да е по-нестандартно, но в същото време детско и забавно и тъй като много често детските рисунки в очите на възрастните изглеждат като някаква драсканица, реших да е „Smudges". Преведено буквално на български означава „зацапвания".

- Какви класове предлагате и за какви възрастови групи?
- Предлагам два класа за сега. Първият е 5 год. - 7 год. - експериментиране с всякакъв вид моливи, бои и колажи, а вторият е 7 год. - 10 год. - рисуване с акварел, микс медия и рисуване на керамика, но имам идея да направя и трети от 10 год. - 13 год. за рисуване на анимационни герои и комикси.

- Какви качества развива изобразителното изкуство у децата?
- Развива нравствените, естетическите и интелектуалните възможности и качества на децата. Подобрява концентрацията, усъвършенстват фината си моторика, развиват паметта и въображението си. Научават се да забелязват и най-малкия детайл. Напоследък много психолози използват рисуването за релаксация, за терапия от стреса и забързания начин на живот. Изкуството дава възможност на децата да се изразяват по свой собствен и уникален стил и най-вече да се забавляват.

- Къде може да ви намерят, за да се запишат за класовете, които предлагате?
- Най-лесният начин да ни намерят желаещите и да си направят първи впечатления за нас е на нашия сайт - www.smudgesartstudio.com. Също така в социалната мрежа Фейсбук на страницата ни "Smudges Art". Адресът ни е: 703 Narge Road, Roselle, Il, 60172, телефонът, на който може да ни потърсят е: 9258907037.

- Какво ви дава рисуването?
- За мен рисуването е страст, удоволствие и свобода. Чрез него изразявам себе си. Когато рисувам или съм с децата в студиото, като че ли времето спира и се пренасям в някакво друго измерение. Изкуството е моята терапия.

- С коя техника обичате да работите?
- В момента работя най-вече дигитално рисуване (digital art) и рисуване на картини върху коприна.

- За какво мечтае един художник?
- Един художник мечтае творбите му да вдъхновяват неговата аудитория.

- Творчеството на кои велики художници ви впечатлява най-много и защо?
- Един от любимите ми световно-известни художници е Васил Димитров – Майстора, с който се гордея. Винаги съм се възхищавала от красотата, с която представя българите, българския бит и природата ни. Другият ми любим художник е Ван Гог. Оригиналността му и интересната му техника на нанасяне на четката винаги са ме вдъхновявали.

- Труд или талант е по-важен в рисуването?
- Формулата, за да станеш добър художник според мен е малко талант, много труд, страст и доза нестандартно мислене.

- Как ще нарисуваш картината на живота си в момента?
- Картината на живота ми, която бих нарисувала в момента е абстрактна с топли цветове и малко зелено, която ми напомня за моето семейство и близките ми хора.

 

Радостина Павлова
кореспондент на в. "България"


Четете още:

🔴 Животът на Цвети се преобръща за пореден път, но заради нещо прекрасно!

🔴 90-дневна диета и какво никой не ти казва за нея

🔴 Да помогнем на две талантливи българчета!





Източник: Bulgaria Weekly





Коментари

горе