Черупката на кокошето яйце - природен лечител!



Древни източници говорят за използването на цели яйца (с черупките) или само на черупката в състава на лечебни смеси. Унгарският лекар Компехер заедно с група медици и биолози започва да се интересува от полезните за здравето свойства на яйчената черупка. Изследвания, продължили повече от 10 години, показват, че тя е отличен източник на калций, който се усвоява лесно от организма.

Известно е, че недостигът на калций, особено в костите, е едно от най-честите нарушения на обмяната на веществата. Това са рахит, неправилен растеж на зъбите при децата, изкривявания на гръбначния стълб, развалени зъби, чупливост на костите при възрастните хора. Разстройството на калциевия обмен често е съпроводено от анемия, податливост към настинки, алергии, херпеси по устните, понижена съпротивляемост към радиационно действие. Освен всичко това, при жените се наблюдава мускулна атония на матката, слаби родови контракции и др. Тези нарушения едва ли може да се възстановят, защото използваните медицински продукти - калциев хлорид, гипс, тебешир - не се усвояват добре от организма.

Изследванията на унгарските медици показват, че яйчената черупка, състояща се 90% от калциев карбонат, се усвоява лесно. Тя съдържа всички необходими за човешкия организъм микроелементи: мед, флуор, желязо, манган, молибден, фосфор, сяра, цинк, силиций и др. (общо 27 елемента). Изключително важно е значителното количество силиций и молибден в черупката, защото ежедневната ни храна е крайно бедна на тези елементи, а те са много необходими за нормалното протичане на биохимичните реакции в организма.

Съставът на яйчената черупка съвпада поразително с този на костите и зъбите, освен това стимулира хемопоетичната функция на костния мозък, което е особено важно в условията на радиационно увреждане.

Включването на черупка от яйца в храната показва висока терапевтична активност и липсата на каквито и да било странични ефекти, включително бактериална инфекция. Същото не може да се каже за черупката на патешките яйца, която често е заразена и негодна за употреба.

Черупката на яйцата е особено полезна за малки деца над 1 година, защото процесите на формиране на костната тъкан при тях са най-интензивни и изискват непрекъснато постъпване на калций. Добавянето на продукта в детски храни действа благоприятно при рахит и анемия, развиваща се успоредно с рахита.

Базирайки се на своите изследвания, доктор Компехер препоръчва:

- Профилактика с черупки от яйца при бременност;

- Употреба на черупките от деца от 1 до 6 години;

- Желателно е продуктът да се използва от подрастващи и юноши (до 19 - 20-годишна възраст);

- Профилактичен прием два пъти годишно на яйчни черупки от възрастни за предотвратяване на гръбначни заболявания, зъбен кариес и остеопороза;

- Тези черупки са отлично средство за извеждане на радионуклидите и може ефективно да се прилагат в огнища на радиоактивно замърсяване. Те възпрепятстват натрупването на стронций 90 в костния мозък (употребяват се от 2 до 6 гр дневно).

Методът на приложение на яйчените черупки е много лесен. Яйцата предварително се измиват с топла вода и сапун, изплакват се добре. В повечето от случаите черупката не се нуждае от специално стерилизиране. Когато се дава на малки деца, трябва да се сложи за около 5 минути във вряща вода. Черупката на сварените твърдо яйца е по-малко активна, но пък за сметка на това е напълно готова за консумация, преминала стерилизация по време на варенето. Дозировката е от 1,5 г до 3 г в зависимост от възрастта. По-добре е черупката да се счуква на прах в хаванче (отбелязва се, че при използването на кафемелачка, продуктът е по-малко активен). Приема се със сутрешното хранене (с извара или с каши). Прах от яйчени черупки се предлага от 1970 година в аптеките на Запад.

Диатезата с алергичен произход, особено при деца, носи много неприятности и грижи. Съществува старинна рецепта с яйчени черупки, която може да помогне: вземете 1 прясно яйце, сварете го твърдо, обелете го. Старателно премахнете слоя от вътрешната й страна. След това изсушете в продължение на 2 часа (но не под преки слънчеви лъчи или на горещина). Счукайте черупката в порцеланово хаванче до получаване на пудра, но не на много фин прах. Това се дава на деца от 6 месеца до 1 година, а количеството е минимално - на върха на ножа; за деца от 1 до 3 години - дозата се удвоява; за 5 - 7-годишни - половината от счуканата черупка. Преди да се даде на детето, да се накапят няколко капки лимонов сок в праха (при това химичните реакции превръщат веществата в черупката (в частност калция) в добре усвоима от организма форма). Прави се ежедневно, а продължителността е от един до няколко месеца. Методът е абсолютно безвреден.

Черупка от кокоше яйце, изпечена до жълт цвят и смляна на прах, лекува стомашни болки. Приема се веднъж на ден преди хранене в продължение на 10 дни. Според съвременните концепции притежава антиацидно действие.

В стари лечебни книги се открива рецепта за спиране на диария: смляна на прах яйчена черупка, напоена с гроздово вино.

Изсушена и смляна в кафемелачка (на фин прах) черупка на яйце може да послужи при изгаряния с наличието на мехури.

Отново в стари източници се открива и рецепта за разбиване на камъни в бъбреците и пикочния мехур: използва се черупката на яйце, от което току-що се е излюпило пиленце; стрива се на прах и се смесва с гроздово вино. Всеки ден се приемат по 10 грама от напитката.

Тази статия има информативен характер. Лечението на и профилактиката срещу всяко едно заболяване следва да бъдат консултирани със специалист.


Четете още:

🔴 Познайте коя врата води към Рая?

🔴 Вие може и да мълчите, но те казват всичко за вас! Как да разчетем характера по формата на устните:

🔴 Татяна Лолова в "Новогодишен карнавал", 1970 година





Източник: Фрамар





Коментари

горе