Община Минерални бани лежи върху тонове ЗЛАТО



Цялата територия на община Минерални бани в момента се проучва за добив на злато. Това е един вид допроучване, защото преди нас траките, римляните, византийците и османлиите са проучили много добре района и са добивали злато, каза кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер.

Проучванията за добив на злато се извършват съгласно концесия, сключена с Министерството на икономиката. Едната фирма е „Мундоро Майнинг Корпорейшън”, а другата площ се проучва от „Горубсо” Кърджали. Трета територия се проучва от канадската „Дънди Прешъс Металс”.

Проучването се провежда на три етапа. Най-напред минават и вземат за изследване само камъни от повърхността, втория етап е направа на канавки и третия етап са геоложки сондажни проучвания. Ние сме вече на третия етап. Първите две проучвания са показали изключително добри резултати. На практика се оказва, че община Минерални бани лежи върху тонове злато. Река Величка /Улудере/ и река Узундере /Дългата река/ са изключително добри за промиване на златото.
До 2018 г. ще продължат проучвателните дейности, като резултатите са изключително обнадеждаващи на този етап.

По сериозна вероятност започването на добив ще бъде към 2020 г. В момента за самото проучване също ни оказват помощ тези компании.

Съвсем скоро предстои да прережем лентата за откриване на обновената здравна служба в Минерални бани. Тя струва някъде около 250 000 лева, като 180 000 лв. от тях са предоставени от „Мундоро Майнинг Корпорейшън”, каза кметът Мюмюн Искендер. Няколко години поред помощ за над 500 000 лв. по подобряване на инфраструктурата ни оказва фирма „Горубсо” Кърджали. Тази фирма дори в момента извършва добив на злато, но тази част, която работят, вече е на изчерпване и до няколко години ще приключи, тъй като по нея се работи от 35 години насам. Затова се налага да разработят нови площи и правят предварителни проучвания, добави още кметът на община Минерални бани.


Четете още:

🔴 Българските острови в Черно Море – древни и мистични места

🔴 Тутманик със сирене и масло

🔴 Трудно, но достатъчно! Гришо напред в Мелбърн





Източник: opoznaybulgaria





Коментари

горе