7 причини да обичаме маслини



Маслините са една от най-широко използваните храни по света.

Те са плодове, известни с високото си съдържание на мазнини - почти 85% от калориите в маслините идват от тях. Но именно голямото им количество мазнини е това, което осигурява най-много ползи за здравето на консумиращите ги редовно.
Маслините съдържат високи нива на мононенаситени мастни киселини и фитонутриенти, които функционират най-вече като антиоксиданти и имат противовъзпалителни свойства.

Ето защо тези малки плодчета са полезни за здравето ви:

1. Намаляват риска от сърдечносъдови заболявания.
Въпреки малките си размери, маслините предлагат разнообразна гама от антиоксиданти. Те предпазват клетките от увреждане, причинено от оксидативен стрес.
Освен това предотвратяват образуването на плака и запушването на артериите.

2. Действат противораково.
Различни проучвания показват, че хроничното възпаление и оксидативният стрес са сред най-важните фактори за развитието на рак. Маслините могат да намалят риска от развитие на рак именно заради безценните си антиоксиданти и противовъзпалителни вещества.

3. Спомагат за отслабване.
Проучванията показват, че консумацията на мононенаситени мазнини вместо наситени или транс-мазнини може да помогне за намаляване на теглото. Проучване от 2013 г. сочи, че диета, богата на зехтин, води до по-ниски нива на холестерол и по-малко наддаване на тегло, отколкото диети с високо съдържание на наситени мазнини или маргарин.

4. Подкрепят здравето на храносмилателната система.
Маслините са добър източник на фибри. Сто грама маслини осигуряват около 3,2 грама от общия препоръчителния дневен прием на диетични фибри. Препоръчителната дневна доза фибри за мъжете е 38 грама и 25 грама за жените. Неразтворимите фибри насърчават здравето на храносмилателната система.

5. Защитават от анемия.
Маслините са богат източник на желязо - основен минерален компонент на хемоглобина. Хемоглобинът е веществото в червените кръвни клетки, което пренася кислорода от белите дробове и го транспортира в цялото тяло. Без достатъчно желязо тялото не може да произвежда достатъчно червени кръвни клетки и това може да доведе до желязодефицитна анемия.

6. Поддържат здрави и красиви косата и кожата.
Полезните вещества в маслините могат да потиснат признаците на стареене и да допринесат за по-младежки вид. Главен сред тях е витамин Е. Освен че противодейства на вредните ефекти от свободните радикали, този мощен антиоксидант също защитава кожата от ултравиолетовите лъчи, а те могат да причинят рак на кожата и преждевременно стареене.

7. Пазят очите здрави.
Маслините са богат източник на витамин А, който е необходим за доброто зрение. Той е основен компонент на родопсин - протеин, абсорбиращ светлината в светлочувствителни клетки в ретината. Витамин А е от съществено значение за зрението, тъй като поддържа нормалната диференциация и функцията на роговицата и конюнктивните мембрани. Проучванията показват също, че хората, които ядат храни, богати на витамин А, имат по-нисък риск от развитие на свързаната с възрастта дегенерация на макулата и катаракта.


Четете още:

🔴 Българските рокери от Чикаго и потомците на стоте войводи – в една нощ с топовни салюти

🔴 Испанско гражданство - процедура

🔴 Предупреждение! Лондончани да си стоят вкъщи следващите дни!





Източник: Фрамар





Коментари

горе