Ивановски скални църкви и живописната долина на река Русенски Лом



Красива и изключително живописна е цялата долина на река Русенски Лом. На път към Русе и оттам към  замъците в Румъния, посетихме прочутите Ивановски скални църкви, част от културното историческо наследство на ЮНЕСКО. Времето бе сравнително топло, което направи разходката още по-приятна.

Ивановски скални църкви

Гледка към скалната църква „Света Богородица“

Къде се намират Ивановските скални църкви?

Те се намират на около 20 км. южно от Русе. По добре асфалтиран път се озовахме на широк паркинг под скалните масиви. Оттам имаше около 10-на минути пеша по виеща се пътека, в горната част на която гледката, която се откри пред нас бе феноменална. Долината на река Русенски Лом и цялата заобикаляща я природа. Приказно.

Ивановски скални църкви

Гледка, която не може да бъде описана с думи

Ивановските скални църкви

Те са забележителни с това, че за разлика от останалите запазен скални манастирски комплекси в България,  Ивановските скални църкви са с много добре запазени стенописи, различни стопански помещения, свързани помежду си посредством разклонена мрежа от църкви, параклиси, килии. Всяка от тях е издълбана в скалите на различна височина и се свързват с тесни пътеки и скални стъпала. Скалните църкви при село Иваново са неразделна част от стотиците средновековни скални църкви, манастири, скитове и отделни отшелнически килии, които в периода на зрялото Средновековие се превръщат в прочуто духовно средище на българите.

Ивановски скални църкви

Една от нишите

В далечното минало скалните църкви са наброявали 40, а килиите – около 300. В тях са живеели монаси, голяма част от които граматици и книжовници. Христяните са смятали мястото за свято и често са ходели там на поклонение. Царете от епохата на Второто българско царство (XII-XIV в) изпращали каменоделци, които издълбавали ниши, оформяли нови храмове, а след това на тяхно място отивали зографи, които с вещите си и сръчни ръце преобразявали скалните пространства със свети изображения.

Църквата „Света Богородица“

Ето, че пристигнахме пред главната и може би най-запазена църква „Света Богородица“. Тя е добила световна известност със забележителнисте си стенописи. Църквата е изсечена на височина около 40 метра, има няколко помещения , както и малка тераса с изглед към живописната долина на Русенски Лом. Доколкото помня, някога от въпросната тераса се е спускала стълба, по която монасите са се изкачвали и са слизали към долината.

Ивановски скални църкви

Част от стенописите по стените и тавана

Стените на църквата, както и таванът и са изписани изцяло с библейски сцени, както и такива от житията на светците. Впечатление прави първообразът и оригиналът на Тайната вечеря, която години по-късно Леонардо Да Винчи също пресъздава. Интересни са сцените с „Влизанетов  Йерусалим“, Свети Йоан кръстител с житийни сцени, Страстите христови, изображения на Апостоли и други светци.

Ивановски скални църкви

По време на беседата

Запазени са ктиторските портрети на българските царе Иван Асен II (1218-1241), Иван Александър (1331-1371), както и на други знатни представители на владетелски семейства. Световноизвестните стенописи от средата на XIV век са един от върховете в развитието на средновековното българско изкуство.

Ивановски скални църкви

Терсата с прекрасния изглед

Екскурзоводът бе изключително изчерпателен в разказите си, както и отзивчив към въпросите, които се породиха в нас. Разбира се направихме няколко снимки, но без светкавица, тъй като не е позволено. Разбираемо.

Ивановски скални църкви

И снимка за спомен

Едно невероятно място!

В околността има още няколко църкви, до които обаче не стигнахме. Оттук поехме към Басарбовския скален манастир, а след това към Русе и Букурещ.

 


Четете още:

🔴 Второ място за Сани Жекова

🔴 Радичков и ние, врабчетата

🔴 Центърът на София - в топ 10 на предпочитаните дестинации в Европа





Източник: time2travel





Коментари

горе