Добрата новина! Главният здравен инспектор обяви края на грипната епидемия



Грипната епидемия приключва, но все още не напълно. Тези високи стойности, които бяха достигнати, вече ги няма никъде, почти всички области излязоха от епидемията. Това каза пред България он еър главният здравен иснепктор д-р Ангел Кунчев. Той успокои, че втора вълна е много малко вероятна и няма данни нито в България, нито в Европа за такива прояви, пише Пик.

"Втора вълна при грипа не е невъзможна, но е рядко явление, случва се веднъж на десетина години", обясни д-р Кунчев.

Експертът поясни, че в края на зимата и пролетта навлизаме в сезона на детските шарки, а след това ще дойде време на типичните летни вируси. Най-активно те се разпространяват в края на юли и август.

"Превенцията за вирусите е добра хигиена, няма ваксини срещу тях", подчерта д-р Ангел Кунчев.

По отношение на появилото се ново огнище на птичи грип край Пазарджик, здравният инспектор съобщи, че опасността от епидемия е реална, но ниска. "Все още бариерата на предаване от птиците към човека е доста висока, тя зависи от това колко е близък контактът", обясни той.

"Процесът на умъртвяване на птиците продължава, до онзи ден вече наближаваха 400 000, много вероятно ще достигнат и половин милион", каза д-р Ангел Кунчев.

"На практика цялата Горнотракийска низина е най-силно засегната, отделно огнища при прелетни птици има в цяла България. В Пловдив, Хасково и Стара Загора са съсредоточени огромната част от огнищата", допълни той.


Четете още:

🔴 С инвалидна количка по шосето до работа. Сейхан не се оплаква

🔴 Спомени от соца: Помните ли малебито и боб чорбата в заводския стол  

🔴 Рекордьори сме в ЕС по ръст на туристите





Източник: Petel





Коментари

горе