ПРОТЕИНЪТ - ПО КОЛКО НИ Е НУЖЕН И ЗА КАКВО ДА ВНИМАВАМЕ



Всеки ден чуваме за нуждите на организма от протеин.

Но от колко протеин действително се нуждаем и наистина ли той е от ключово значение за добрата форма?

Според специалистите е важно е да се ядат протеини всеки ден, тъй като играят роля във всичко - от мускулното възстановяване и имунитета до продукцията на хормони и ензими.

Протеинът също така засища за по-дълго време, елиминирайки нуждата от междинни калорични похапвания и подпомагайки по този начин загубата на тегло.

Според специалисти по храненето дневно имаме нужда от около 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло.

Хората, които се възстановяват след операция или заболяване, се нуждаят от малко повече протеин, както и бременните жени (около 6 грама повече на ден, които приблизително се съдържат в едно яйце).

Според някои изследвания е добре по-възрастните хора леко да увеличат приема на протеин.

Имайте предвид обаче, че прекалената консумация на протеини може да натовари и повлияе зле на бъбреците.

Животински протеини като червено месо, птици, риба, яйца и млечни продукти са източниците с най-високо качество, тъй като съдържат пълния набор от 9 незаменими аминокиселини - градивните елементи на протеина.

Неживотинските източници включват боб, леща, ядки и пълнозърнести, но при тях липсват някои незаменими аминокиселини и затова вегетарианците трябва да ядат разнообразна храна.

Специалистите препоръчват за хранителна енергия винаги да се комбинира протеин с въглехидрат, например сандвич със сирене.


Четете още:

🔴 Супер пухкава и лесна кашкавалена пита – мека като памук, топи се в устата

🔴 Време е за Житната диета на Дънов-Ето как се приготвя ангелска супа!

🔴 Ето каква роля играе номерът на апартамента Ви във Вашия живот: 3-Решителност и действие! Този апартамент не е за мързеливи хора





Източник: Фрамар





Коментари

горе