Българка проби с шезлонг от гъби в Ню Йорк



Пловдивчанката Мария Айолова изобрети нов вид материал, с който спечели  награда от Международния панаир за съвременни мебели в Ню Йорк.

Шезлонг, направен от специален вид мицелни гъби, чийто автор е Мария, стана хит тази година на един от най-престижните изложения за съвременен дизайн в света, пише вестник Марица.

Мария е изобретател - тя притежава 18 патента за технология. Архитектката от години живее и работи в Ню Йорк,  където преподава и се занимава с проектиране и урбанизъм. Основен фокус в работата й са теорията, науката и приложението на социалния и екологичния дизайн.

Пловдивчанката е съосновател и директор в сектора образование на „Тереформ УАН” - дизайн организация, която се занимава със смарт дизайн в градовете. Компанията разработват иновативни решения и технологии за устойчиви практики в областта на транспорта, градоустройството, инфраструктурата и разрешаването на проблема с отпадъците в отделни населени места.

Айолова е и академичен директор на Global Architecture and Design of CIEE (Council on International Educational Exchange) и освен това ръководи ONE Lab NY School for Design and Science, както и One Prize Design and Science Award. Мария има богат опит като преподавател в престижни висши учебни заведения, като University of Applied Arts във Виена, Pratt Institute, Parsons the New School for Design, Harvard GSD, University of Toronto и Rhode Island School of Design.

Печелила е много международни награди и конкурси, между които наградата за градски дизайн на AIA (American Institute of Architects) Ню Йорк 2013. Тя е носител на наградата на Виктор J. Papanek за социален дизайн, спонсорирана от Университета за приложни изкуства във Виена и Музея на изкуствата и дизайн през 2011 г. Архитектката е спечелила редица дизайнерски конкурси, включително първото място за гара CHARLES / MGH, Бостън, награда от Международен конкурс в Измир, Турция и отличието Zumtobel на Бостън.

Започва обучението си във Висшия институт по архитектура и строителство в София (сега Университет по архитектура, строителство и геодезия). Иска да учи архитектура, но я приемат инженерна специалност. След една година се премества във Виена, където завършва Техническия университет. И малко след това съдбата я отвежда отвъд Океана. Заживява в Бостън и започва да следва архитектура в Харвардския университет.

След като завършва магистратурата си, се мести в Ню Йорк. Там започва да работи с нейния състудент в Харвард Мичъл Хоаким, с когото основават и компанията “Тереформ УАН”.  Мария споделя, че най-големият  успех досега е откриването на училища и обучението на студенти по целия свят.

Сред разработките на дизайн организацията на Мария са къща от изкуствено, инвитро създадено месо, къща от живо дърво и къща, направена от полимер от корени на гъби. Организацията разработва още иновативни решения за устойчиви практики в областта на транспорта, градоустройството, инфраструктурата и разрешаването на проблема с отпадъците в населените места. Служителите на фирмата имат ценен опит и в сферата на екологичния дизайн и образованието.


Четете още:

🔴 Васил Левски: Какво искам повече, като гледам Отечеството си, че ми е свободно

🔴 ГЕЦ само веднъж използвал каскадьор

🔴 Зимна дрон фотография през обектива на фотографа Явор Мичев





Източник: dunavmost





Коментари

горе