Виното от Тракийската низина на второ място в престижна класация



България се нареди на второ място в класация за най-добрите винарски дестинации в света. Престижното място й беше отредено от двама автори на популярното американско списание за вино и гурме Wine Enthusiast.

Джеф Дженсън и Майк де Симоне са обиколили света в търсене на различни места, предлагащи хубаво вино от световен клас. За трета година те подготвят един вид пътеводител на винарските дестинации, които на всяка цена трябва да се посетят, давайки интересна информация и фактология за тях.

Авторите посещават Пловдив и региона миналата година по време на световния винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles, където вземат участие като жури.

В своята статия „10-те най-добри винарски дестинации за 2017 година“  двамата пътешественици споделят впечатленията си за българската традиция във винопроизводството. Определят страната ни, и в частност Тракийската низина, като място с древна история, където археологически чудеса се комбинират с модерни вина, произведени по съвременна технология.

В статията са споменати известните български сортове грозде за бяло и червено вино – рубин и мавруд, мискет и димят. Авторите препоръчват няколко заведения в Пловдив, където предлагат вина от висок клас, както и задължителни места за посещение в града.

Старият град в Пловдив

Старият град в Пловдив, сн.: Pixabay

Похвала получават и някои от най-известните винарни в България, сред които са най-старата винарска изба у нас „Шато Асена“, намираща се в Асеновград, както и пловдивските „Братя Минкови“ и „Драгомир“.

Отдадено е нужното внимание на богатата древна история на региона, свързана с тракийската цивилизация. Все пак последните археологически проучвания допускат, че по нашите земи се е правило вино още преди 7000 години. Производството му е било важна част от култа към бога на виното и лозарството Дионис.

Първото място в класацията на популярното издание за вино е град Кафаяте в аржентинската провинция Салта, а на трето място се нареждат Канарските острови, Испания.

Следват дестинациите: Марлбороу в Нова Зеландия и френският Прованс, съответно на четвърта и пета позиция; Лондон /Великобритания/ и Калистога / Калифорния, САЩ/ – на шеста и седма позиция; Сицилия /Италия/ – на осма, Рейнгау /Германия/ – девета, Хууд Ривър /Орегон, САЩ/ – десета позиция.


Четете още:

🔴 Ето къде в България може да взимате заплата от 2000 лева!

🔴 Истината за човечето на "Минута е много"! То е...

🔴 Mасово ски спускане с трибагреници и народни носии ще бележи Националния празник 3 март в Пампорово





Източник: Добри новини





Коментари

горе