Майстори на мартеници скочиха срещу китайските ментета



Майстори на мартеници от Велико Търново, продаваха красивите си ръкоделия, облечени в традиционни български носии. По този начин те символично протестираха срещу китайските ръкоделия, които от години заливат пазара в навечерието на 1 март, а освен това зарадваха гражданите и гостите на града.

Идеята се породила още миналата година. "Решихме, че е редно да си припомним, че сме българи и да се обърнем към традициите си", споделят сръчните мартеничари, които са категорични, че да носиш българска носия си е истинска отговорност пред "Дарик".

В красива носия се облече и Албена Карастоянова, която изработва традиционни мартеници и уникални плетива. Майсторката, която танцува и народни танци, изрази надежда, че инициативата ще запали патриотичния дух на минувачите. “Мартеницата е традиционен български символ, затова реших да се облека така. Сега разбирам, че изборът ми е бил добър, тъй като хората много ни се радват”, коментира Албена. 

Търговци признават, че хората се завръщат към корените на традицията и вече по - малко се търсят нестандартни мартеници с имена на футболни отбори, с вплетени други цветове, освен бели и червени, както и мартеници със значки.

Родолюбивата инициатива впечатли и кмета на града, който благодари на майсторите за опазването на традициите и обичаите, както и за автентичната технология и материали, с които изработват мартениците.


Четете още:

🔴 Какво е да си хижар? Българските хижари отговарят в едно изречение.

🔴 100 годишни български тъкани оживяват в народни носии чрез везбарство

🔴 Лекар от болница „Шейново“ иска да финансира образованието на бъдещ студент по медицина





Източник: Фактор





Коментари

горе