Капитан ПЕТКО ВОЙВОДA



Той, който участва в повече от сто боя с турските поробители и има над тридесет рани от ятагани и куршуми, издига черно знаме върху покрива на къщата, в която живее и изрича паметните думи по адрес на управляващата, дворцова камарила на Фердинанд:
“ Те погребаха България!”
18 декември (6 декември стар стил)1844 година в Доган хисар, Дедеагачка околия, Западна Тракия се ражда, Петко Киряков Калоянов,

Капитан ПЕТКО ВОЙВОДА!!!
„докато има на света България, споменът за Капитан Петко войвода ще продължава да буди интерес и да вълнува въображението на всички българи.“ Николай Хайтов

На 6 май 1861 година едва 17 годишен, хваща хайдушките пътеки и става войвода на малка чета от седем хайдути.

На 6 януари 1863 година една потеря от 130 души открива и обгражда четата край селото Исьорен в Еноската кааза. Двама се убити, а Петко войвода заедно с трима свои другари са ранени, пленени и хвърлени в затвора в Гелибол. Два пъти прави опит за бягство и на втория успява…
През есента на 1864 година българският войвода заминава в Атина, където постъпва във Военното училище. След това предприема революционна агитационна обиколка в Македония.

Прелом в неговия живот изиграва срещата му през 1865 год. с легендарния борец за свободата и обединението на Италия, Джузепе Гарибалди. През 1866 г. двамата организират прочутата „гарибалдийска дружина“ в състав от 220 италианци и 67 българи, която участва в Критското въстание. Въстанието е удавено в кръв.

След потушаването на въстанието живее за кратко в Александрия в Египет, Марсилия във Франция, Италия, в Македония и в Атина, Гърция ,откъдето разпространява възвание към сънародниците си за освобождение на целокупното си отечество.

На 12 май 1869 година капитан Петко войвода събира четата от 82 души и от Атина тръгва по море към българския беломорски бряг.

През лятото на 1869 година четата пет пъти влиза в бой с турски потери в Дедеагачка, Еноска и Кешанска околии и успява да ги отблъсне.

Народът боготвори своя закрилник и съчинява песни за него. По тъмни доби Петко войвода създава революционни комитети по селата и заклева съзаклятниците над кръстосаните кама, револвера и светото евангелие.

През 1873 година дружината му достига до петстотин души и става въстаническа. Петко войвода създава устав и печат с надпис „Тракийска революционна българска дружина”.

През Руско турската Освободителна война 1877- 1878 г., капитан Петко войвода с четата си от 300 души води девет тежки сражения с турците в Родопите и Беломорието.
Създава свободна територия с център град Марония

Руското командване е във възторг от неговите подвизи и го награждава с орден за храброст.
След войната, капитан Петко войвода заминава за Русия. Там е представен на император

Александър II .Той го произвежда в чин капитан от руската армия, награждава го с орден за храброст „Георгиевски кръст“ за участието му във войната и имение от 160 000 декара в Киевска губерния, което той продава и се връща в България.

През 1880 година той се заселва във Варна, където на 12 май 1896 година създава Одринско емигрантско дружество „Странджа“, с което се поставя началото на тракийската организация на българите- бежанци от Тракия.

През 1891 година е оклеветен за опит за атентат срещу министър-председателя Стефан Стамболов.
Хвърлен във варненската тъмница и е изтезаван сто и четиридесет дни, без капчица уважение към заслугите му за свободата на България, жандармите го малтретират по височайшата заповед на градоначалника на Варна.

След излизането му от затвора е интерниран в Трявна. Огорчен до дъното на своята душа от гаврата с него , той, който участва в повече от сто боя с турските поробители и има над тридесет рани от ятагани и куршуми, издига черно знаме върху покрива на къщата, в която живее и изрича паметните думи по адрес на управляващата дворцова камарила на Фердинанд и Стамболовистка клика:

“ Те погребаха България!”
Връх в Антарктида носи името на Капитан Петко войвода.
На негово име има наречено и село: Капитан Петко войвода е село в Южна България. То се намира в Община Тополовград, Област Хасково.
Много квартали, площади и улици на градове в България носят името му.

Елена Тодорова


Четете още:

🔴 Лакатник – адреналин, природа, красота. Вижте тези уникални кадри (ВИДЕО)

🔴 Депаразитация и Детоксация с български билки

🔴 Разхубавената кака, която всички чакаха да си премести джипа, изуми с надменност и арогантност





Източник: vluhvite





Коментари

горе