ДУХЪТ НА ТРЯВНА



Град Трявна се намира в полите на централна Стара планина, област Габрово. До града се стига за около 4 часа от всяка една точка на страната. Поради тази причина Трявна е атрактивна дестинация за почивка или разходка. Старата част на града е архитектурен резерват, където има множество културни паметници. Ние посетихме Трявна, съчетавайки пътуването ни до Етъра и село Боженци. Ако се намирате в този район, отделете няколко часа да разгледате и Трявна – няма да съжалявате.

Малко история на град Трявна

Още от дълбока древност, тревненци били закриляни от враговете си чрез върховете и долините на планината. Селището въниква на текущото си мято през далечните години на 12 век. През 17 век градът се разраства много, тъй като в него идват преселници от Тетевен и други градове.

Тъй като земите около Трявна не били плодородни, местните жители ориентирали своя поминък основно към търговия. С течение на времето с много желание и труд, жителите започват да се занимават със занаяти като иконопис, дърворезба, гайтанджийство, строителство и много други.

Уличка в центъра на Трявна

Уличка в центъра на Трявна

Трявна е едно прекрасно място за почитателите на възрожденска архитекрута. Градът е обявен за курорт през 1963 година. Къщите пазят духа на възраждането, а работилниците и дюкяните придават още по-голяма автентичност на мястото.

Забележителности в Трявна?

В градът има множество забележитлности, като се започне от музеите и се стигне до малките закътани възрожденски улички. Ето и някои от тях:

Площадът „Капитан Дядо Никола“

В случай, че сте тръгнали на разходка из тревненските улици, няма как да пропуснете да преминете през площадът, който се намира в самия център на града. Площадът е единтвения в страната ни, изцяло запазен, автентичен площадков комплекс. На него са разположени забележителности като Часовниковата кула, Страрото школо и църквата „Св.Архангел Михайл“.

Площадът „Капитан Дядо Никола“

Площадът „Капитан Дядо Никола“

Старото школо

Училището е строено в периода 1836 – 1839 година. Средставата за неговото построяване са дарени от виден тревненски търговец. Училището носи още името Славейковото школо, тъй като в него е преподавал писателят и поет Петко Славейков. В училището имало така наречената тогава „обща стая“, която представлявала книгохранителницата на Трявна. Тя е първата непризната читалищна библиотека в България.

Часовниковата кула

Това е символът на Трявна. Построена е в далечната 1814 година и е висока цели 21 метра. На следващата година е изграден и часовниковият й механизъм. Хора, занимаващи се с възрожденска архитектура изказват твърдение, че това е една от най-старите и храмонични кули.  Далечна легенда твърди, че за да получат разрешение от османската власт за построяване на кулата, тревненските девойки е трябвало да спрат да носят сокай (традиционен накит за глава).

Часовниковата кула

Часовниковата кула

Църквата „Св.Архангел Михайл“

Според стара легенда църквата е построена през 7 век. През 1798 година е опожарена при голямото кърджалийско нападение. Новата църква е изградена през 1819 година с материали, които останали от построяването на часовниковата кула. При възстановяването й е запазен ниският под и западната фасада на църквата.

Църквата „Св.Архангел Михайл“

Църквата „Св.Архангел Михайл“

Гърбавият мост

Това е другата емблема на град Трявна, построен през 1844-1845 година. В началото мостът е бил дървен, а по-късно местните жители го построили от камък, заради реката, която го събаряла често при дъждове. Дължината му е 25 метра, а ширината около 4 метра. Конструиран е с голяма гърбица, за да може прииждащите буйни води да преминават спокойно.

Гърбавият мост в Трявна

Гърбавият мост в Трявна

Това са само някои от забележителностите на града, но ако имате повече време можете да разгледате музеите на Трявна – Музеят на резбарското и зографското изкуство, Музеят “Тревненска иконописна школа”, картинната галерия “Тотьо Гъбенски” в старинната Калинчева къща.

Описаните забележителности са концентрирани в центъра на града и могат да бъдат разгледани за няколко часа. Ако сте любители на кафето, не пропускайте да опитате от кафето на пясък, което приготвят в едно кафене на площад „Капитан дядо Никола“.

Кафе на пясък

Кафе на пясък

Виктория Крумова


Четете още:

🔴 НА РАЗХОДКА В СЕЛО БОЖЕНЦИ

🔴 Уличен музикант богослов свири безплатно в домове за сираци

🔴 Щъркелите са добре дошли, 242 нови платформи ги очакват





Източник: sunrisinglife





Коментари

горе