Защо не бива да използвате пластмасовата бутилка за вода повторно



Дори и да сте я измили.

В летните жеги е особено важно винаги да имате под ръка бутилка вода и да пиете много, за да поддържате естественото охлаждане на организма. Мнозина си купуват вода, а после използват пластмасовите бутилки повторно, наливайки там нова вода. Това категорично не бива да се прави!

Според изследванията микро-пукнатините в пластмасовите бутилки са идеалната среда за размножаване на бактериите и опасните инфекции, например, норовирус.

Много от нас просто измиват бутилката и наливат наново вода. Да се измие внимателно е почти невъзможно заради нейната форма. В резултат, бактериите спокойно продължават да се размножават.

В канадското списание “Общественото здраве” били публикувано изследване. За експеримента били взети 76 бутилки за вода, която използвали местните ученици. В /3 от всички проби количеството бактерии превишавало нормите за питейна вода, което може да бъде вследствие от развитието на бактериите вътре в бутилката, оставени за дълго време на стайна температура.

В още едно изследване била проучена повърхността гърлото на бутилки, които използвали повторно цяла седмица. Във всички бутилки  бил отбелязан ръст на бактериите.

Резултатите от пиенето на вода от такива бутилки могат да бъдат симптоми, подобни на банално хранително отравяне. В най-лошия случай може да получите повръщане, гадене и диария.

Изплакването на бутилките с вода и сапун може за известно време да премахне част от бактериите. Въпреки че да се измие цялата вътрешна повърхност на бутилката да е доста трудно, защото тъй или иначе микроби ще останат и ще започнат наново да се размножават.

Освен това честото миене поврежда повърхността на пластмасата, особено при миене с гореща вода. Професорът по фармакология Скот Белчър предупреждава: “Нагряването на бутилката ще стимулира освобождаването на вредните химични вещества от пластмасата…”

Специалистите съветват за питейна вода да използвате повторно само специални стъклени или метални бутилки.


Четете още:

🔴 Пловдивската легенда Цветана Манева получи "Икар"

🔴 Изберете ябълка и разберете вкуса на живота си

🔴 Евгения Станева: Аплодират ме в Милано, но тъгувам за Пловдив





Източник: webmiastoto





Коментари

горе