Първият български космонавт и драматичният полет на "Съюз 33"



На 10 април 1979 г. в орбита около Земята е изстрелян космическият кораб „Съюз 33”. На борда му са първият български космонавт Георги Иванов и съветският му колега Николай Рукавишников.

Георги Иванов оставя незаличима следа в историята на аеронавтиката. Той е роден в Ловеч на 2 юли 1940 г. Като ученик се занимава с парашутизъм. Завършва средното си образование през 1958 г. и постъпва във ВНВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Метрополия. През 1964 г. завършва курса на обучение със специалност „Инженер-летец” и квалификация пилот – първи клас. Служи в БНА като пилот, старши пилот, командир на звено и командир на ескадрила. През 1984 г. защитава дисертация и получава научна степен „Кандидат на физическите науки”.

На 1 март 1978 г. e избран за космонавт по програмата „Интеркосмос”. Обучава се в Центъра за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин“.

На 10 април 1979 г. в 20 ч. и 34 мин. московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33” с международен екипаж на борда: командир на полета – съветският космонавт Николай Рукавишников, и българският космонавт- изследовател Георги Иванов.

Поради техническа неизправност корабът не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют- 6”.

През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя. Двамата космонавти преди да се приземят правят общо 31 пълни обиколки около Земята. В Космоса прекарват 1 денонощие, 23 часа и 1 минута.

По-късно Георги Иванов е повишен в чин генерал-лейтенант и е избран за народен представител в Седмото Велико народно събрание. Член е на Управителния съвет на Асоциацията на участници в космически полети и на Българско астронавтическо дружество. Автор е на книгите „Полети“ и „Време за полети“.

След него идва ред на втория български космонавт Александър Александров, дубльор на първия ни космосопроходник Георги Иванов. Той лети през юни 1988 г. на борда на съветския космически кораб „Союз ТМ-5” заедно с командира на полета Анатолий Яковлевич Соловьов и бордовия инженер Виктор Петрович Савиних. Мисията му в Космоса продължава от 7 до 17 юни 1988 г . – общо 9 денонощия, 20 часа и 10 минути.

В експозициите на Исторически музей-Омуртаг е изложен един експонат, който не може да се види в нито една от залите на другите български музеи - това е полетният скафандър на родения в Омуртаг Александър Александров.

Автор: д-р Петър Ненков


Четете още:

🔴 Защо не трябва да спим по корем

🔴 Постни курабийки за Великден

🔴 4 са зодиите, които винаги казват истината





Източник: Десант





Коментари

горе