Този испанец скри шапката на всички жители на симитлийското село Крупник (СНИМКИ)Един испанец, който в момента живее със семейството си в Крупник, най-редовно почиства улицата, на която живее, пред къщата си и пред къщите на съседите. Помага на всички да обработват земята с модерна техника. Трудно ще бъде на испанеца да направи така, че Крупник да заприлича на Памплона, откъдето е родом /там глобата за изцапване на улицата от куче е 200 евро/. Това съобщава struma.bg., позовавайки се на местен гражданин. 

Кметицата на Крупник Ваня Чакалска с охота хвърли повече светлина върху опитите на чужденеца да цивилизова управляваното от нея село в община Симитли:

„Човекът се казва Грегорио де ла Фуенте, но в селото всички му викат на галено Гуйо. Женен е за Таня Симеонова от селото и от една година се преместиха от Испания тук за постоянно. Любопитното е, че Гуйо имал приятел от Рилци, дошъл му на гости в България и тук се запознал с Таня и се оженили. Имат дъщеря Милена, която е родена в Испания, сега учи в Благоевград. Доколкото съм чула, в Памплона, Испания, са имали заведение за бързо хранене, Таня е била основният готвач и нещата им вървели добре. Не знам защо са решили да дойдат в Крупник, но се радвам, че са тук, защото внасят малко западен манталитет и култура, което се надявам да прихванат малко и местните хора.

Гуйо винаги чисти улицата пред къщата си, на много места в селото нямаме тротоар и избуява трева, която той винаги коси. Много се надявах неговият пример да бъде последван и от местните жители, но уви. Явно нашият манталитет не е такъв, тук всеки чака да  дойде време аз да пратя работниците от временната заетост да изчистят и не проявяват никаква инициативност. Иначе испанецът е общителен, не говори много български, знае няколко думи, но  разбира почти всичко, като му обясняваш, засега Таня му превежда, но има голямо желание да се интегрира.

По празници, когато има кукери и други такива обичаи, винаги се включва с нашенците. Вече са го приели като крупничанин и с удоволствие го канят на събирания“, обяснява изчерпателно кметицата Ваня Чакалска.


Четете още:

🔴 "Със тебе от нищо не ме е страх,освен от едно – да остана без тебе"

🔴 Децата на 90-те и нещата, които никога няма да забравим

🔴 Слави Трифонов обяви дата за нов мащабен концерт в София

Източник: Блиц

Коментари

горе