Осветиха паметника на цар Борис Покръстител в Двора на кирилицата



В Двора на кирилицата в Плиска тържествено бе осветен паметникът на цар Борис Покръстител на българите. Денят бе специално избран от създателя на комплекса - Карен Алексанян, във връзка с 1110-годишнината от успението на покръстителя-владетел и 1152- годишнината от покръстването на българите.

Специално за събитието в Плиска пристигна Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Честването събра стотици родолюбци от цялата страна. Карен Алексанян получи подарък - уникално знаме, извезано от пангюрската учителка Елисавета Георгиева. Дарението е истинско произведение на изкуството, сътворено от сатен и сърма, и е везано 393 часа.

Карен Алексанян /в средата/ отчупва от хляба, както е по българския обичай

Уникалното знаме е в пълен унисон с патриотичния дух, който витае в Двора на кирилицата - съчетава прабългарски мотиви с християнския кръст, като символ на вярата, че българският род и писменост ще пребъдат във вековете.

Празникът продължи с благодарствен молебен, концерт и тържествена заря на площада, където е другият монумент на Св.Цар Борис Покръстител. Патриотичният акт е инициатива на създателя на Двора - арменецът Карен Алексанян.

Много хора от цяла България и гости от Украйна и Румъния, почетоха събитието

Идеята му за комплекса в чест на кирилската азбука възниква у него спонтанно, в памет на неговата майка - преподавател по славянски филологии.

Урок по родолюбие в Двора на кирилицата

Алексанян изцяло финансира изграждането на Двора на кирилицата, както и мероприятията, които се провеждат в него. Желанието му е комплексът да се превърне в притегателен център за мир и разбирателство между хора от различни националности, посредством културата.

Еми МАРИЯНСКА

Докоснете се до магията на българския културен феномен:

 

Снимка: Даниела Григорова

Снимка: Даниела Григорова

Снимка: Даниела Григорова

Снимка: Даниела Григорова

Снимка: Даниела Григорова

Снимка: Даниела Григорова

Снимка: Даниела Григорова


Четете още:

🔴 Избягвайте консумацията на 4 вида продукти, ако искате да имате красива и здрава кожа

🔴 Вижте как мозъкът ни пречи да поддържаме нормално тегло

🔴 Зеленчуци и подправки, които можете да вкорените у дома





Източник: Дир.БГ





Коментари

горе