Европа в краката на Кристиан



Да се наспи, за да осмисли големия скок към световната сцена, който направи на „Евровизия” – това бе основната задача на Кристиан Костов, след като мина през жужащата медийна офанзива в София при завръщането си от Киев. Момчето, което донесе историческото второ място за България в конкурса, успя дори да се върне за часове към тривиални удоволствия за редовия тийнейджър, като каране на скейтборд. Между поздравителните съобщения от светила като продуцента на X Factor Саймън Кауъл и водещия на BBC Radio 1 Скот Милс Кристиан получи и общо пет номинации за наградите на „БГ Радио”. „Много се радвам, защото за мен е нещо ново – дебют на годината. Имам готови вече няколко парчета, в които идейно участие има и брат ми Даниел. През юли пътувам за Стокхолм по покана на лейбъла, с който подписахме договор. Интересът към Beautiful Mess ескалира, вече имам около

2 милиона стрийма в Spotify

което значи, че на месец ме слушат около 700 души”, разказва Крис. Сделката за глобално разпространение на Beautiful Mess продуцентите му от „Вирджиния рекърдс” сключиха с Cosmos, най-голямата независима звукозаписна компания в Скандинавия. Един от нейните собственици е китаристът на Roxette Пер Гесле. Екипите му вече са мобилизирани да промотират 17-годишния талант в Норвегия и Холандия. „В Полша, в Хърватия, в Германия също има хора от бизнеса, които имат интерес не само към парчето, а към мен като артист”, не крие вълнението си Крис.

За 12-те дни престой в Киев роденият в Москва певец е генерирал такъв обем от позитивна публичност, че последователите му в Инстаграм са скочили със 100 000 и в момента от това как преминава денят му в снимки се интересуват 224 000 души. Погъделичкал националното ни самочувствие и отворил врата за износ на БГ попа към света, Костов ще отлети за Москва за изпити. Чакат го пет на брой. Учи в езиков лицей с профил математика, но преди две години, когато взима среброто в родния X Factor, минава на самостоятелна форма на обучение. „Обичам английски, руски и математика, но се изнервям от предмети като физика и химия, които не виждам как ще са ми от полза в живота“, смее се Крис. По руската система той е трябвало да преживее аналог на абитуриентския ни бал миналата пролет, но така и не стигнал до купона.

Няма го и в общата снимка на класа

в официалния албум. „Надявам се да попадна следващата година в кадър, защото просто искам да съществувам като ученик официално”, усмихва се певецът.

По всичко личи, че 2018-а ще е годината на глобалните промени не само за кариерата му, но и за образованието. Тогава Кристиан ще замине за „Бъркли”, където е приет специалност пеене и композиране. Оказва се, че учебна година в най-престижната музикална академия в света струва 50 000 долара. След два месеца кореспонденция от „Бъркли” му съобщават, че са готови да му дадат пълна стипендия, ако покаже добри резултати първата година.

 

 

 

ИРОНИИ НА СЪДБАТА

Учи български в задръстванията в Москва

Перфектния си български Кристиан дължи на майка си, докато пътуват с кола из Москва. Понякога изкарват по два часа в задръстванията и осмислят времето си с граматика. „Баща ми е от тук, но никога не ми е говорил на български. Сега дори пита мама как беше еди-коя си дума, защото е забравил“, казва момчето чудо.

По време на промокампанията за „Евровизия“ Костов впечатли феновете и с отличния си английски. „Ако артистът, който ни представлява пред света, не е с перфектен английски, с безкомпромисно произношение, то тогава сме загубени. Този език не му е нужен само за да общува адекватно с чуждите медии, той е нужен, за да си поръчаш най-хубавия чай от барманките, да посрещнеш представителите на чуждите делегации, които искат автограф за децата си“, обясни на среща с медии след успеха ни на „Евровизия“ продуцентът на Костов Саня Армутлиева.

 

ВЯРА В ТАЛАНТА

Казва „мама“ и на музикалния си ментор

Кристиан се обръща с „мамо“ към още една жена в живота си – Анжела Артенян. Тя го открива едва 9-годишен и става негов вокален педагог. "Той е целунат от Бог и е изпратен при нас, за да ставаме по-добри. Дори да нямаш уши, можеш да почувстваш енергията му. Изпя една фраза и аз казах: "Него го очаква световна слава", спомня си Артенян.

Младият певец казва, че тя е единственият човек, който никога не го е критикувал. „От нея винаги чувам само репликата „Всичко беше както трябва“. Тя винаги ме е вдъхновявала и ми помогна музиката да ме води“, казва Костов.


Четете още:

🔴 Да кацнеш на върха на Родопите! Изумителна гледка на 50 км от Пловдив /СНИМКИ/

🔴 Какво е да осиновиш дете? Тези родители разказват...

🔴 2000 лева заплата за "оценител на матраци"





Източник: Монитор





Коментари

горе