Пуснаха първия кибернож в странатаПуснаха първия в страната кибернож. Той вече работи в Университетската болница „Св. Георги” в Пловдив, съобщила от лечебното заведение. Лечението с него за здравноосигурени се поема от Националната здравноосигурителна каса и на практика на болния излиза безплатно, допълниха от там.

С новата система за радиохирургия първите пациенти вече преминаха лъчелечение, поясни д-р Мария Влайкова – началник на Клиниката по лъчелечени, където се намира киберножът. Киберножът вече е прилагат при засегнати от доброкачествени и злокачествени формации на носоглътката, пириформения синус, окото с неговите ретина, хориоидея, орбита, главния мозък и мозъчните обвивки, ендокринната система , както и при новообразувания на вторични злокачествени новообразувания на главния мозък и костен череп.

От юли терапията с новата техника ще бъде прилагана и на пациенти с доброкачествени и злокачествени формации на гръбначния стълб и с тумори на костите на таза.

До края на годината се предвижда да стартира лечение с кибернож и на пациенти с формации на т. нар. подвижни органи, каквито са черния и белия дроб, простатата, надбъбречната жлеза, както и на доброкачествени новообразувания на черния дроб.

С въвеждането в експлоатация на киберножа няма да е необходимо да изпращаме хората в различни онкологични центрове в чужбина, което до сега забавяше и многократно оскъпяваше лечението им, посочи д-р Влайкова.

Терапията с него представлява безболезнен, безкръвен и бърз метод на лечение, при който има несравнимо щадене на здравите органи и тъкани, тъй като с лазера се третира само болната тъкан, припомни д-р Влайкова.

Специално за него в Националния рамков договор за 2017 г. е договорена отделна клинична пътека – КП №252.2. „Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания – роботизирана с кибер нож“.

Приемането за лечение с него става след записване на час на телефони: 032602 330 и 0887 705636, апаратът е разположен в База 1 на УМБАЛ „Свети Георги“, на бул. „Васил Априлов” 15A.


Четете още:

🔴 Уникална гледка! Вижте и почувствайте магията на Родопите! (ВИДЕО)

🔴 Неподправен възторг на концерта на "Щурците"

🔴 Деница, която облече бална рокля с шевица, иска да учи в Англия, но да се върне

Източник: Монитор

Коментари

горе