Родопската каба гайда се радва на завиден интерес зад граница



Състав „Кайнак“ е сформиран през 2005 година като основната му цел е да направи достъпна родопската гайда, нейната музика и традиции за повече хора. Невсички членове на състава са родопчани, но това, което ги обединява е любовта и отдадеността им към родопската музика. Мнозина от тях изоставят дори своите професии и всецяло се отдават на родопския фолклор.

Името на състава е вдъхновено от родопския диалект, където думата „кайнак“ означава „извор“, което отлично отразява идеята на основателите на състава.

Кайнак е част от проекта KabaGaida.com, създаден през 2012 година, за да задоволи интереса към каба гайдата в страната и чужбина.  Организацията осигурява безплатни учебни материали, образователни занимания с гайда за деца и участия в международни събития, както и най-интересното – организира онлайн уроци по каба гайда от които се възползват предимно чужденци.

През годините Кайнак взема участие в различни родни събития и фестивали като фестивалът Беглика, Дунавски Музикален Фестивал, Гайдарският фестивал в Страконице и още много други.

В началото на 2016 година групата е поканена да представи българската каба гайда на Международната Гайдарска Конференция в Глазгоу. По-късно същата година те са поканени да вземат участие и в един от най-големите фестивали за световна и фолклорна музика в САЩ - Chicago World Music Festival. Участието в този фестивал включва изяви във Вашингтон, Ню Йорк и Бостън.

На участието си в Ню Йорк група „Кайнак“, заедно с местния гайдарски състав „101 каба гайди Ню Йорк“ успява да накара американците да настръхнат и да заиграят автентично българско хоро. Момчетата от състава остават учудени колко силен е интересът на чужденците към българския фолклор.

Това се доказва също и от особено големия интерес на който се радва онлайн платформата за обучение по каба гайда. Много чужденци, влюбени в магията на родопската музика, проявяват интерес към емблематичния музикален инструмент и получават онлайн уроци именно чрез нея.

Около 50% от възползващите се от онлайн платформата са българи зад граница, които лекуват своята носталгия към родината чрез докосване до емблематичния, родопски музикален инструмент.

Противно на очакванията на мнозина, чужденците постигат завиден успех с усвояването на техниките за свирене на каба гайда. Най-запалените от тях дори планират да посетят Родопите, за да се докоснат до истинския, автентичен родопски дух, което още повече да допринесе за израстването им като гайдари.


Четете още:

🔴 Бинка Добрева - Даньова мама. ВЕЛИКА българска песен и певица. Ще НАСТРЪХНЕТЕ от това невероятно изпълнение! (ВИДЕО)

🔴 БХРА не приема оставката на Рагин, бил като Майка Тереза

🔴 Радев със силни думи за първата дама





Източник: Родопчани





Коментари

горе