Малко известна легенда за "Глухите камъни"



​Известно е твърдението, че името на древното тракийско светилище Глухите камъни идва от интересния факт, че там няма ехо. Малко по-неизвестна е легендата за произхода на името на впечатляващото скално светилище.

Непознатата легенда разказва за времената в които нашите земи все още попадали в границите на Византийската империя. Трима от поданиците на Византия минавали край местността. Двамата смаятали своя приятел за глуповат и често му се подигравали.

Така решили да направят и този път. Казали му, че големият камък има способността да заглушава всички шумове. Той, наивен, сметнал това за истина и се възхитил на казаното от приятелите си.

Шегата обаче не приключила до тук. Двамата казали на приятеля си да отиде зад камъка, за да изпробват способностите на скалата. Застанал наивният византиец зад камъка, като очаквал приятелите му да го извикат по име.

Те обаче изобщо дори не си направили труда да го викат по име. Когато се върнал глупавият момък, възхитата от феномена била изписана на лицето му и той започнал да разказва на своите приятели как наистина този камък заглушава всички шумове.

Двамата приятели разказали историята за шегата, която си направили с наивника на своите близки и приятели и от тогава всички започнали да наричат местността „Глухите камъни“.


Четете още:

🔴 10 златни правила за възпитанието на детето: номер 9 е просто задължително

🔴 Йордан Йовков: 10 вечни цитата

🔴 Ако искате вярвайте "Жива вода" с уникални свойства блика край Хаинбоаз и Леденик?!?





Източник: Родопчани





Коментари

горе