Българин произвежда малки сателити



Райчо Райчев е на 33 години. Основава образователната програма „Космически предизвикателства" и създава компанията за наносателити „ЕндуроСат". Той е първият българин, участвал в технологичната програма „Сингуларити юнивърсити" в НАСА. Преди това е работил в Бразилската космическа програма и в българския Институт за космически изследвания и технологии. От януари 2011 г. до януари 2015 г. е национален представител за България в Космическия консултативен съвет към ООН. Основател е на „Спейспорт" - най-мащабната онлайн платформа за космическо обучение в Европа.

В момента е в Нордвик, Нидерландия - градче с размерите на Сандански. В наши дни там се помещава най-големият център на Европейската космическа агенция за проучвания и технологии. Там се провеждаше и събитието Дни на кюбсат индустрията 2017, на което се събират представители на много европейски фирми. Включително и една българска - „ЕндуроСат", управлявана от Райчев. Тя произвежда кюбсати. „Кюбсатите са сателити с изключително малко тегло (за сравнение повечето са с тегло от над 100 кг и размер над 1 куб. м) и със стандартен размер от 10 куб. см. Все едно редиш кубове" - обяснява Райчо Райчев.

Причината за смаляването в мащаба се корени в изключителния консерватизъм на космическия сектор. Досегашният модел на построяване на стандартен сателит - от развойната си дейност до изработката на всяка система, поглъща огромни ресурси. Поради липсата на масово производство това оскъпява крайния продукт неимоверно. Затова и рискът при иновации е твърде висок - загубите в процеса на проби и грешки ще са много големи. Решението е в кюбсатовете. Те позволяват за пръв път да се рискува агресивно, като множество нови технологии могат да бъдат пробвани лесно и евтино.

Защо? „Защото всеки един кюбсат струва неколкостотин хиляди евро. Дори при провал на мисия загубите са много по-малки и могат да бъдат преодолени." „Теоретично е възможно да бъдат изстреляни по над хиляда наведнъж - ако се превърнат в основен товар, разбира се, защото няма да има място за други сателити. В началото на тази година над 100 кюбсата бяха изстреляни успешно от Индия", казва Райчев.

Пазарът расте бързо - според „Спейс уъркс" мисиите с микросателити са нараствали с по 39% на година от 2010-а насам. „Вече има и компания с оценка от над милиард долара", подчертава Райчев. „Те се ползват за проследяване на самолети и кораби. Ако имате десетки хиляди километри тръби, най-лесният начин да се наблюдава дали има изтичане на гориво става само от орбита."

„Ние създадохме първата по рода си сателитна компания, в която правим системи и платформи на ниво кюбсат. Наши клиенти са различни организации - космически и некосмически - от целия свят, които използват нашите сателитни технологии и модули за конкретни нужди и цели", заявява Райчо Райчев. „ЕндуроСат" все още нямат изстреляни сателити, но вече подготвят първите си мисии. Коментарът на Райчо Райчев е, че „за момента не можем да обявим официално точните дати".

Мащабът, до който са стигнали в „ЕндуроСат", е сериозен, особено за компания на едва две години: „Можем да предоставим цялостно решение от самия сателит до анализ на мисията и да насочим към конкретната компания за изстрелвания, като им помогнем с регистрацията." И обобщава: „Опитваме се да демократизираме кюбсат пазара. Затворихме цикъла и вече всичко се случва в България. Така имаме по-добър контрол върху качеството, а производството е много по-бързо. Най-близкият ни конкурент има време за доставка 8 седмици - нашата е само 5 дни. Опитваме се да превърнем използването на сателитни системи в този бизнес - потребителите да се занимават само с ползването."

Накрая Райчев добавя: „Искаме да революционизираме как хората в сектора и извън него виждат сателитния пазар. Направихме онлайн магазин за сателити, за да могат клиентите ни да си ги купуват - също както в Amazon си купуват книги."

Генадий Михайлов


Четете още:

🔴 "България Сат 1": От Илон Мъск до Кейп Канаверал (Видео)

🔴 Изгубени в Космоса: Кой е първият български спътник

🔴 Бабини рецепти срещу слънчево изгаряне (ВИДЕО)





Източник: BG-VOICE





Коментари

горе