10 примера, че човешкият мозък може лесно да бъде заблуден



Нямате представа колко лесно може да се заблуди човешкия мозък. Мозъкът е гениално и невероятно сложно нещо, което контролира всичко в нашето тяло, но с няколко прости трика може да бъде излъган! Ето вече виждате, чувате или чувствате не това, което в действителност трябва да бъде.

  1. Извитите линии и цветове мамят мозъка ви и ви кара да мислите, че всъщност се въртят.

1-76

  1. Мозъкът е в автоматичен режим, което е една от причините, поради която смятате, че тези колела бавно се въртят.

2-52

  1. И този слон с много крана (8, 6, 5 или 4 броя) – в резултат вашият мозък има тенденция да търси модели в абстракции и да запълва видимите пропуски.

3-46

  1. Тези оранжеви кръгове са в един и същ размер, но затова че са заобиколени от по-големи и по—малки кръгове, оцветени в синьо, изглеждат, че са различни. Просто така се нарушава възприятието ни за мащаб и перспектива.

4-41

  1. Двете линии са съставени от розови точки от една и съща гама, но ви се струва, че едната линия е по-тъмна, а другата по-светла. Лъжа!

5-37

  1. Какво цвята виждате на това кубче? (Въпросът е с уловка, а отговорът е по-долу на снимката).

Повечето хора отговарят седем: бяло, жълто, зелено, синьо, червено, кафяво и оранжево. Но и това е оптическа илюзия: кафявият квадрат в центъра на горната повърхност и оранжевият в центъра на страната отпред са от един и същ цвят.

6-35

  1. Вгледайте се внимателно: изглежда, че листата леко се люлеят от вятъра (или пък през изображението минават вълни).

7-29

  1. Тъй като се редуват тъмни и сини квадратчета, вие си мислите, че червените линии се разминават. В действителност те са успоредни една на друга.

8-26

  1. Една от най-известните оптични илюзии – “Решетката на Герман” (наречена на името на немския физиолог Герман Лудимара). Когато я погледнете, ще видите сивкави петна в пресечната точка на линиите, но в действителност те не съществуват, а вашият мозък отново бива излъган.

Вижте още: Защо католици и православни се кръстят по различен начин?

9-25

  1. И накрая, илюзията, създадена от експерта в зрителното възприятие Джереми Хинтоном. Ако се вгледате в черния кръст в средата, ще установите, че зеленият кръг “се движи”, а розовите са неподвижни. Излишно е да казваме, че зеленият кръг е този, който се върти, а не се движат розовите кръгчета. Лесно ще го установите, ако погледнете в кръга.

10


Четете още:

🔴 Чудна рецепта за вкусна лятна манджичка (ще си оближете пръстите)

🔴 Волгин: Напълно одобрявам палежa на демонтиращия кран край НДК

🔴 Лили: Единствената ми истинска любов е Иван Пеев





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе