Кирилицата е поръчана от цар Симеон Велики



При първото ми посещение в Историческия музей на Червения площад в Москва през 1975 г. прочетох: “Говорят, что братя Кирил и Мефодий создали славянский алфавит. Это неправда. У нас славяне писали до того на березовых корах...”

Очевидно акад. Лихачов в ново време промени много мнението на руснаците по този въпрос. Но руският народ не е наясно по въпроса и както виждате, и днес се говори, че азбуката била дошла от македонските земи или от Византия.

Филмът, който се появи у нас и бе коментиран в интервю в “24 часа” от 9 юли 2017 г., въпреки добрите намерения на създателите му страда от големи неистини. Преславският събор през 893 г., ръководен от св. цар Борис (княз Борис-Михаил), не коментира никаква кирилица – тя навярно по това време е

в процес на

начално

създаване

Ето решенията на Преславския събор през 893 г.:

1. Княз Владимир да бъде детрониран и на престола да се възкачи брат му Симеон. Във връзка с това е приета промяна в принципа на унаследяване на княжеската власт, съгласно която владетелят може да бъде наследен от своя брат.

Дотогава единствено синът на владетеля е приемник на престола. Промяната е отразена от Йоан Екзарх в неговия “Шестоднев”.

2. Столицата на България да бъде преместена от Плиска в Преслав.

3. Византийското духовенство в страната да бъде прогонено и заменено с български клирици.

4. Българският език да замени гръцкия в богослужението. С това той става официален език на българската държава.

Светите братя Кирил и Методий са създали глаголицата и на глаголица са превели (от гръцки на българо-славински) главните богослужебни книги.

Тази азбука е

била осветена

в Рим

от тогавашния папа. Именно с богослужебни книги на глаголица започва изпълнението на т. 4 на Преславския събор.

Тезата във филма е погрешна – велико е делото на Кирил и Методий и на тях дължим първата азбука на българите-славини (славяни е понятие от ХVI век, създадено в Русия), фактически на старобългарски език.

Що се отнася до кирилицата, тя е формирана в началото на Х век и е наложена, вероятно поръчана от цар Симеон Велики. Един продължителен период от царуването си той се стреми и се обявява за цар на българи и гърци/василевс (византийци – Византия също е понятие от ХVI век – тогава тя се е наричала Източна Римска империя, а населението - ромеи). Този период е, когато тронът в Константинопол е наследен от малолетно момче (Константин VII Багренородни) и управлява майка му Зоя – той продължава, докато властта се поема от Роман Лакапин.

По въпроса за тези претенции на цар Симеон има цяла негова преписка с константинополския патриарх Николай I Мистик.

И така, Симеон поръчва и въвежда кирилицата, която включва 24-те гръцки букви + 14 букви = руноподобни знаци, които означават съгласни и гласни, които гърците нямат (защо назоваваме “Ъ” ер-голям, защото това е “Р” в прабългарската азбука).

С тези руноподобни знаци изобилстват надписите в българския скален манастир до с. Мурфатлар в Северна Добруджа от Х век и в Плиска.

Така че кирилицата е дело на великия цар Симеон – основател и творец на Златния век.

Мнозина доказват, че той е Черноризец Храбър (още Константин Калайдович в 1824 г. пише за това; неотдавна проф. Казимир Попконстантинов от Великотърновския университет по БНТ представи убедителни аргументи - в онези години няма между българските черноризци човек с познанията на цар Симеон по древна история, които проличават в “За буквите”; проф. К. Попконстантинов намира близост между авторския стил в “За буквите” със стила в някои писма на цар Симеон с константинополския патриарх.

Ролята на св. Климент Охридски в създаването на кирилицата е вероятна, но недоказана. И така кирилицата е поръчана и наложена в държавата и църквата от цар Симеон Велики. С това той увенчава Златния век и донася слава на България във вековете завинаги.

*Авторът е вирусолог генетик, ръководител на българския екип по популационна генетика на съвременни българи, прабългари и траки

 

Акад. Ангел Гълъбов


Четете още:

🔴 Науката потвърди: Kуркумата конкурира 14 различни лекарства

🔴 Лятото на Ивет Лалова

🔴 Бебе гигант се роди в Пловдив





Източник: 24 часа





Коментари

горе