С 30 бона осветиха 50-метровите Бранители



С ефектно LED – осветление посреща 140-та годишнина от боевете за Стара Загора монументът Бранителите, издигнат през 1977 година на някогашната Чадър могила, където са били най-кръвопролитните сражения между опълченците и войската на Сюлейман паша.

Малко над 30 000 лв е заплатила местната хазна за монтирането на 74-те модерни осветителни тела, чиято светлина позволява 50-метровият стоманобетонен флаг с православен кръст в средата да се вижда минимум от 15 км нощем.

Началният час на включването се определя автоматично, според географското положение на България, сезона и продължителността на слънчевото греене.

За реализацията на идеята се наложило изграждането на автономно електрозахранване с инсталирана мощност 7,5 Квт. Използвани са металхалогенни лампи и натриеви лампи с високо налягане. За постигане на по-голям ефект са закупени специални асиметрични прожектори с цилиндрична крива на излъчване. Наложило се е да бъдат използвани алпинисти за да се извърши монтажа на мястото на кръста.

Осветени ефектно са мемориалната плоча, бетонните конструкции, представящи 6-ма български опълченци и руски офицер, символ на 6-те опълченски дружини под командването на руските офицери, както и 100-те стъпала, по които се достига до паметника.

Честването на годишнината от сражението ще бъде на 31 юли, когато зрителите ще станат свидетели на светлинно-звуковия спектакъл „Молитва за Стара Загора“ на мемориалния комплекс .


Четете още:

🔴 Всяко кътче на България може да привлича туристи

🔴 Тръмп оглежда кравите в Старо Железаре /Снимки/

🔴 Пострадали от циклона "Медуза" БГ граждани могат да подават документи за щети





Източник: Монитор





Коментари

горе