10 изключително полезни храни



Може би всеки един от нас, когато се е опитвал да оприличи тялото си на нещо, е използвал сравнения. Преди време доста се говореше, че едни тела имат формата на круша, други на ябълка, а трети, може би, на морков. Звучи глупаво сравнението на тялото с плод или зеленчук, но всъщност се оказва, че има доза истина. Съществува и фразата: „ти си това, което ядеш“. Първоначално тя поражда представата за диета, за това, как трябва да се ядат ябълки и пилешко вкъщи, а не пица и пържени картофки навън. Но всъщност се оказва, че зад тази фраза се крие нещо доста по-важно и смислено.

 Ако се вгледате в повечето полезни храни, които консумирате, то несъмнено ще откриете, че те наистина наподобяват някакви неща.  А що се отнася до плодовете и зеленчуците, които срещаме в ежедневието си, те дори наподобяват телесни органи. И не само това, а и могат да допринесат за здравето на тези органи.

Акай бери

Палмата Акай расте в Южна Америка. Твърди се, че плодът ѝ, приличащ на боровинки, подпомага метаболизма, т.е. води до отслабване. Освен това съдържа много антиоксиданти, които забавят процеса на стареене и изглаждат бръчките. Акай бери подобрява също така енергийния баланс и издръжливостта на организма. Вкусът му определят най-често като комбинация от къпини и ядки. Макар и сравнително непознат за нас, местното население от векове се възползва от медицинските му качества.

Авокадо

Persea americana e растение от семейство лаврови. Произхожда от Централна Америка и е познато още преди 8000 г. Названието му (ahuacatl) идва от езика нахуатъл, което в превод означава тестиси.

Авокадото е един от най-богатите на мазнини плодове в света, от които не се пълнее. То съдържа ненаситени мастни киселини, които намаляват нивото на холестерола в организма и подобряват сърдечно-съдовата дейност. Съдържа витамини, полезни за кожата, косата, имунната и нервната системи.

Чиа

Salvia hispanica, е цъфтящо растение, разпространено най-масово в Мексико и Гватемала. Достига височина до около метър. Има лилави и бели цветове, които в края на всяко стръкче формират грозд.

Чиа се използва като храна и лекарство още от древните маи, инки и ацтеки. Семената от чиа са пълни с витамини, минерали, антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, фибри и протеини. Те са богат източник на полезни хранителни вещества,   балансират кръвната захар,  понижават холестерола.

Годжи бери

Още от древността растението годжи бери е високо ценено и намира широко приложение в китайската традиционна медицина. Първите сведения за плода датират от земите на Тибетските Хималаи и Северен Китай, където е бил отглеждан още 5000 г. пр. Хр.

Годжи бери е смятан за един от най-полезните плодове на света. Той подсилва имунната система и сърцето, стабилизира кръвното налягане, дарява енергия, забавя стареенето. Този плод е много полезен и за очите и кожата.

Кейл

За повечето хора у нас все още той е познат като листно или къдраво зеле, близък родственик на дивото зеле.

Този суперпродукт се промъква в менюто на все повече хора. В САЩ зелето кейл отдавна е хит: предлага се като смути, салата и в какви ли не други вариации. Кейлът е истинска витаминозна бомба: 100 грама от него са достатъчни за покриване на дневните ни нужди от витамин C. Освен това зелето кейл е богато на витамин А и съдържа минерални вещества като желязо и калций.

Джинджифил

Zingiber officinale, наричан още исиот или имбир, е растение, чиито корени се използват в Китай и Индия от древността. В Европа се разпространява през 13 век благодарение на Марко Поло. Първоначално се използвал предимно в медицината.

Използва се при стомашно-чревни заболявания. Спира възпалителните процеси и подпомага възстановяването на чревната лигавица. В прясно състояние той е лютив на вкус, но пък засилва съпротивителните сили на организма.

Куркума

Curcuma longa е многогодишно тревисто растение от рода Куркума, достигащо височина до 1 метър, със силно разклонено коренище. Коренът на растението се използва както в медицината, така и в кулинарията.

Подобното на джинджифила растението  се смята за свещено. Куркумата подобрява процеса на храносмилане, намалява нивото на холестерола, действа като антиоксидант, а има и противовъзпалително средство.

Бадем

Бадемите са отглеждани преди хилядолетия, но е отнело доста време за тяхното наименуване. Ботанистите постоянно измисляли нови и нови имена за него.

В миналото консумацията на бадеми е била много популярна в лечението на болестите на богаташите. А готвачите на високопоставените семейства добавяли бадеми към месните ястия, за да са по-лесно смилаеми. И до днес ядката се счита за кралски плод.

Киноа

Chenopodium quinoa e зърноподобна култура, отглеждана предимно заради ядивните си семена. Киноата е семе, а не зърно, и притежава полезни свойства, сходни на тези на редица листни зеленчуци, като например спанака.

Смятани са за едни от най-добрите източници на растителни белтъчини. Те не съдържат глутен, съдържат всичките девет най-важни за човека аминокиселини, имат антиоксидантно действие и са изключително богати на минерали.

Чесън

Изследвания сочат, че той понижава нивата на холестерола и триглицеридите и така предпазва кръвоносните съдове от запушване. Две до три скилидки на ден намаляват наполовина риска от сърдечна криза при пациентите със сърдечни разстройства. Чесънът е в челото на списъка с храни за профилактика на рака. Той е и добро антибактериално и антивирусно средство, което повишава резистентността към предизвиканите от стреса настинки и инфекции.

 


Четете още:

🔴 Преображение Господне - есента напомня за себе си

🔴 4 малки тайни на тези, които работят за себе си

🔴 Къщички от лесови пръчки, сгушени в село Оплетня





Източник: УЧИТЕЛИ





Коментари

горе