Български дизайнер създава триизмерни чудовища за Холивуд (Снимки)



Цветомир Георгиев прави триизмерни модели за Холивуд вече седем години. Това е човекът, който е отговорен за образите на злите десептикони от “Трансформърс 3”, Гущера от “Невероятният Спайдърмен” и любимите на няколко поколения костенурки нинджа. Професионалното му портфолио изобилства от причудливи създания, които въпреки неестествената си анатомия създават впечатление за плашеща достоверност.

Модел от "Трансформърс 3".

Георгиев е част от

Цветомир в студиото си. СНИМКА: Снимка: “24 Часа”

екипа на Аарън Симс

Това е един от най-иновативните концептуални артисти в областта на филмовите продукции. Компанията на американския дизайнер е отговорна за направата на моделите на редица холивудски създания. За Цветомир участието там не е просто професионален удар, а сбъдната мечта.

Още в ранните си 20 години Цветомир поддържа профил със свои произведения в сайт за дигитални скулптури. Един ден като на шега отваря имейл пощата си и вижда покана за работа не от кого да е, а от самия Симс. Последният забелязал изложените проекти на дизайнера и решил, че трябва да го привлече към компанията си. Това едва ли е случайност, тъй като и двамата артисти споделят сходна визия относно правенето на фантастични и чудовищни образи. Нещо повече - Цветомир е върл почитател на нещата на Симс още от младини.

Влечение към причудливи анатомични форми Георгиев развива като дете. От съвсем ранна възраст започва да рисува, докато си фантазира най-различни образи на странни същества и истории, свързани с тях. Гледането на анимационни филми като “Костенурките нинджа” и запознаването с хорър класики като “Пришълец” стимулират допълнително фантазията му.

Основен момент в спомените на дизайнера от онова време са летуванията му на село при баба му и дядо му. Там той

редовно присъства

при коленето на

животни

Причината е, че е запленен от анатомичните особености на тварите. Докато се изпълнява разфасовката, младият Георгиев има възможността да изучава органите и зависимостта между мускулите и костите. Това му помага значително впоследствие при създаването на достоверно изглеждащи модели на създания. “Коректната анатомия, начинът, по който са вързани кости, стави и сухожилия, това е важно, за да бъде убеден зрителят, че пред себе си има нещо реално, нещо здраво стъпило на земята”, казва той.

Наред с това Цветомир се възползва и от книги по човешка анатомия, осигурени от майка му, която е медицинска сестра. Още едно място, от което черпи вдъхновение, е ренесансовата скулптура. За него произведенията на Микеланджело са еталон за динамична анатомия и жива пластика.

Артистът определя себе си като

преобладаващо

самоук

Не притежава класическо художествено образование. По-сериозен допир с някои основни концепции от изобразителното изкуство получава, учейки в техникума по текстил и моден дизайн във Враца. Там се запознава с теоретични въпроси като композиция, позиране, дизайн на дрехи и сенки.

След като завършва, се насочва към университета в Благоевград. Докато следва за учител по рисуване, Георгиев за първи път попада на компютърна програма за триизмерно моделиране. Това го запленява. Започва да търси възможност за развитие в тази насока, но единственото място, където се преподава дисциплина, свързана с моделиране, е Нов български университет. Оказва се, че там следването е финансово непосилно. Затова Цветомир прави всичко възможно да си набави литература за работа с компютърните програми. Така на принципа на пробата и грешката той започва да се самообучава. В същото време решава да прекрати специалността си, за да се посвети на истинската си страст.

Първата сериозна работа на Цветомир е свързана с дизайн на предпечат и плакати. Впоследствие се захваща с една малка фирма, която разработва компютърни игри. Там прави първите си модели. В същото време не спира да създава собствени концепти у дома и да се учи на нови умения.

Минават четири години в тези занимания, докато не получава поканата от Аарън Симс. Първият проект, който Цветомир прави за новия си работодател, е по филма “Сблъсъкът на титаните”(2010). Тематиката на лентата обхваща древногръцката митология и пантеон. Представената там Горгона Медуза е дело именно на българския дизайнер.

През следващата година излиза и филмът “Зеленият фенер”, който е вдъхновен от едноименния комиксов герой на “Марвел”. Там Георгиев се отличава с дизайна на няколко извънземни същества. Освен това му възлагат да направи триизмерно копие на костюма на главния герой. Това е случай, в който дизайнерът признава, че уменията, които е придобил в техникума, са му помогнали.

След като се представя добре с първите си проекти, Цветомир продължава да работи с пълна пара за Холивуд. Следват години на несекващо творчество и

денонощни занимания

пред монитора

Случвало се е Георгиев да бъде пред компютъра си дни наред в продължение на 12-13 часа. В един момент дори става 120 килограма вследствие на заседяване. Въпреки обездвижването и липсата на социализация в определени периоди Цветомир не изпитва съжаление. Напротив, това са едни от най-хубавите спомени за него. “За да направиш нещо, трябва да жертваш нещо”, казва той. И наистина през тези години на усърден труд се появяват страхотните модели на редица любими кинообрази.

Самият процес по работата е доста натоварен. Най-напред режисьорът и продуцентът на даден филм предоставят текст на художниците и дизайнерите с описание на определен герой. Текстът включва първични мерки като височина, възраст, пол, отличителни черти и облекло. Понякога е придружен със снимки на различни елементи, които следва да послужат като отправни точки за направата на образа. Художниците правят скици по получените насоки, а после по рисунките се ръководят артистите, създаващи триизмерните модели. Като дизайнер Цветомир прави по няколко варианта на даден персонаж. След това ги изпраща на режисьора, който е получил и предложения от други артисти. Понякога се случва режисьорите да избират измежду 50 варианта. Друг път взимат отделни неща от няколко модела и се прави нова концепция върху тази основа. Въпреки че се поставят дълги срокове, всеки се стреми да работи максимално бързо.

Може би най-изумителното насред целия този кипеж е, че

Цветомир Георгиев

никога не е бил в

самата мека на

кинопродукцията

Той рисува изцяло в рамките на своето домашно студио, което се намира в София. Макар и да гледаме създанията му с марка “Холивуд” на големия екран, дизайнерът признава, че никога не се е здрависвал с Аарън Симс. Цветомир осъществява кореспонденциите си с него и екипа му по интернет. Той, разбира се, получава покани няколко пъти да отиде на място, но така и не се решава. Причината е, че изпитва известен страх от летенето.

Освен с дизайн в Цветомир обича да се занимава и с електроника. Покрай това е черпил вдъхновение и за модели на роботи. Случвало се е да разглобява части на коли. Проучвайки как са свързани компонентите, той е събирал информация, която е ползвал при създаването на триизмерни образи на машини.

Наред с това работи и по създаването на свои плъгини - компютърни приложения, които се изполват от програми приемници. Така прави плъгин за бързо моделиране на човешки фигури, който пуска впоследствие за комерсиална употреба.

Един от последните проекти на Цветомир е свързан с предстоящия

римейк на хорър

класиката по

новелата на Стивън

Кинг “То”

Във филма става въпрос за група деца, които се опитват да победят свръхестествено същество, което изменя формата си. Цветомир е представил няколко модела, които имат отношение към превъплъщенията на злодея.


Четете още:

🔴 Откриха уникален подводен град край Приморско

🔴 От Русе през Люксембург до Бразилия - разследване как Гунди е играл за "Дунав"

🔴 Децата на България – между родолюбието и емиграцията!





Източник: 24 часа





Коментари

горе