Лечебният ефект на народните танци
Българските народни танци са ни завещани от нашите предци и всяко хоро има благотворно въздействие върху конкретен орган от тялото ни заради такта си. Ето защо всеки българин трябва да ги играе и да ги предаде като наследство на своите деца, твърди певицата Поли Паскова.

Според нея новите музикални стилове, които се появиха последните години, малко по малко заличават музикалните традиции на българите и ни лишават от едно средство, с което да пречистим душата и тялото си. А не бива да си забравяме хората, защото четиридесетте неравноделни такта на българските хора оказват благотворен ефект върху нашия организъм. Така например се оказва, че Пайдушкото хоро подсилва сърцето и лимфната система. Освен това действа добре на очите и облекчава главоболие.

Ганкиното хоро помага при проблеми на дебелото черво и оказва благотворен ефект на тимуса (тимусна жлеза), считан за точка на младостта и щастието. Психичните проблеми пък биха могли да бъдат облекчени с Еленино хоро. Петруниното хоро пък се грижи за щитовидната жлеза и гърлото. А ръченицата е важна за хипофизната жлеза. По думите на Поли Паскова, когато хората се хващат за ръце и започват да танцуват в кръг, те стават по-единни. Подвиквайки, завладени от ритмите пък, успяват да се освободят от стреса и натрупаните негативни емоции. Нашите хора и песни съдържат неповторима магия. Те въздействат върху българите по начин, по който не може дори йогата. За нас е най-здравословно да изпълняваме собственото си фолклорно творчество.


Четете още:

🔴 Старо килийно училище в родопско село ще става туристическа атракция

🔴 Посолството на САЩ разказва истории на 7 успешни българи

🔴 Български дизайнер създава триизмерни чудовища за Холивуд (Снимки)

Източник: Ретро

Коментари

горе